Centre de Informare ale Uniunii Europene au fost deschise la Râșcani și Orhei

Centre de Informare ale Uniunii Europene (CIUE) au fost deschise în cadrul Bibliotecii Publice Orășenești din Râșcani și Bibliotecii Publice Raionale „A. Donici” din Orhei.

În cadrul acestor Centre de Informare ale UE, deschise de către Delegaţia UE în Republica Moldova și găzduite de bibliotecile publice, elevii și studenţii, specialişti din diverse domenii, precum și publicul larg vor putea accesa materiale oferite gratuit de către Biroul de Publicaţii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg (eubookshop.eu).

Mai mult decât atât, doritorii vor  avea acces la informaţii şi literatură de specialitate, cum ar fi, istoria UE, drepturile omului, benzi desenate, materiale didactice pentru copii, reviste de specialitate, tratate internaționale, hărți, etc.

„Este un eveniment important pentru locuitorii ambelor localități. UE va fi și mai aproape de localnici, acum și practic. Cu ajutorul platformei digitale la care vor avea acces, respectiv vor avea posibilitatea să valorifice din plin resursele oferite de Centrele de Informare ale UE, ce constituie o diversitate de informații din domenii  precum legislație, politică, hărți, materiale didactice și educative, precum și literatura artistică.”, a menționat Urszula Pałłasz, șefa secției politice, presă și informare în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, la ceremonia dedicată lansării paralele a Centrelor de Informare ale UE.

Deschiderea noilor CIUE a fost posibilă în cadrul programului-pilot lansat în parteneriat cu rețeaua Novateca. Această colaborare contribuie suplimentar la modernizarea bibliotecilor publice din Republica Moldova, în beneficiul al cât mai multor cetățeni ai țării.

Astfel, în Republica Moldova activează deja 20 de Centre de Informare ale Uniunii Europene, dintre care 8 CIUE au fost lansate recent

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.