Linkuri accesibilitate

Președintele Ungariei a promulgat legislația controversată menită să conducă la închiderea Universității Central Europene de la Budapesta


La protestele de la Budapesta de duminica trecută
La protestele de la Budapesta de duminica trecută

În pofida protestului de duminică la care au participat zeci de mii de persoane, președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni o lege controversată care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene. Universitatea a fost înființată și este finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros. Pentru premierul Vicktor Orban, atât Universitatea cât și multe organizații neguvernamentale asociate cu Fundația Soros sunt un centrul al opoziției liberale.

Într-o declarație acordată agenției de presă MTI, Ader și-a exprimat convingerea că noua lege nu încalcă libertatea academică și legislația internațională. El a cerut guvernului de la Budapesta să discute cu universitățile pașii de urmat. Când noua lege intră în vigoare, Universitatea nu va mai accepta studenți din 2018 și va fi obligată să se închidă în 2021.

Următoarea țintă a guvernului Orban o constituie acum organizațiile neguvernamentale. La fel ca în Rusia, ONG-urile care primesc finanțare din străinătate, depășind suma de 25 mii de dolari pe ani, ar urma să se înregistreze.

XS
SM
MD
LG