Sunt amenințați și le sunt “furați” elevii. Situația gimnaziului cu predare în grafia latină din satul Roghi/ VIDEO

Dintr-o problemă în alta. Auto-proclamatele autorități de la Tiraspol nu lasă nicidecum ochiul de pe școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. După nenumărate tentative de a le stopa activitatea, dar fără succes, aceștia schimbă strategia. În ultimul timp, părinții și elevii care învață în școlile subordonate ministerului educației de la Chișinău, sunt ademeniți și convinși prin diverse metode să schimbe școala cu predare în limba română, pe una cu grafie chirilică.

Își aduc manualele și obiectele necesare pe furiș, plătesc zeci de mii de lei pe lună pentru spațiul în care activează, milițienii le urmăresc activitatea și îi intimidează cu orice ocazie. Școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană le este interzis să arboreze drapelul de stat sau să se audă imnul R.Moldova în difuzoare. „Ne-am obișnuit”, spun învățătorii, iar copiii moștenesc această stare de lucruri ca pe ceva firesc.

Urmăriți în reportajul de mai jos care este situația gimnaziului din satul Roghi, raionul Dubăsari, localitate aflată în administrare teoretică a autorităților de la Chișinău, dar controlată de facto de administrația de la Tiraspol, această școală fiind singura instituție care a mai rămas în sat care refuză să se conformeze regulilor separatiste.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, coordonat de Moldova.ORG. Proiectul este implementat cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare