Conform unor oficiali americani, armata Statelor Unite a modificat în proporţii mici activităţile militare din Siria şi a luat măsuri pentru protejarea militarilor americani aflaţi pe teritoriul sirian.

Măsurile au fost adoptate pe fondul riscurilor de securitate apărute după ce Statele Unite au lansat zeci de rachete de croazieră asupra unei baze a armatei siriene. Operaţiunea decisă de preşedintele Donald Trump a fost lansată după un atac cu arme chimice soldat cu 89 de morţi, atribuit de SUA regimului Bashar al-Assad în pofida lipsei unei investigaţii independente.

Damascul, Moscova şi Teheranul au condamnat vehement operaţiunea americană, argumentând că nu Administraţia Bashar al-Assad a comis atacul neconvenţional.

Centrul de comandă comun al forţelor siriene, ruse şi al miliţiilor finanţate de Iran aflate în Siria au atras atenţia că bombardamentul american contra unei baze siriene a depăşit "linii roşii", ameninţând că vor riposta la eventuale noi operaţiuni.

Statele Unite au aproximativ 1.000 de militari în Siria, prezentanţi ca fiind instructori pentru coordonarea forţelor implicate în combaterea reţelei teroriste Stat Islamic.