Această expediţie are ca scop sensibilizarea populaţiei cu privire la problema poluării oceanelor cu materiale plastice, realizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică în serviciul oceanelor şi promovarea de noi soluţii tehnologice capabile să lupte împotriva poluării.

Catamaranul ''Race for Water'', de 35 de metri lungime, a devenit cunoscut în 2012 sub numele PlanetSolar pentru că a finalizat un prim tur al lumii, alimentat cu energie solară, graţie unei suprafeţe de 540 m2 de panouri solare.

Nava, deţinută de fundaţia elveţiană eponimă, dedicată conservării apei, a suferit modificări majore pentru a deveni şi mai autonomă energetic.

Expediţia va include opriri în Bermude, cu ocazia Cupei Americii, la Tokyo pentru Jocurile Olimpice din 2020 şi la Dubai între octombrie 2020 şi aprilie 2021, pentru Expoziţia Universală.

Creată în 2010, fundaţia Race for Water a lansat deja o expediţie maritimă de un an în 2015 pentru a face un bilanţ al poluării oceanelor cu materiale plastice, din care a revenit cu un raport alarmant.