Analiști: Generația „7 aprilie” a fost mințită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Generația „7 aprilie” a fost minţită de politicienii care au venit la putere și s-au acoperit cu lozinca integrării europene, dar care, de fapt, urmăreau îmbogățirea personală. Asta a spus Ștefan Gligor de la Centrul de Politici și Reforme Moldova, la o emisiune pentru europalibera.org.

Ochii au început să se deschidă pe la finele lui 2010, spune Gligor.

„Activând pe atunci în calitate de jurist, iar apoi și în calitate de avocat, vedeam ce se întâmplă în realitate în sistemul de justiție, în sectorul public, vedeam cum ministerele noastre încurajează și dezvoltă acele scheme care înfloreau în perioada regimului comunist, vedeam cum continuă controlul asupra justiției și acest fapt a fost reflectat în evaluările internaționale efectuate de către diferite organizații. Ca să fie clar tuturor, către 2017 Republica Moldova, conform estimărilor efectuate de către Forumul Economic Mondial, ocupă locul 133 din 138 după gradul de independență a sistemului de justiție”, a spus Gligor.

Juristul crede că cei opt ani de la evenimentele din aprilie 2009 au trecut în zadar, iar guvernarea actuală nu a învățat din greșelile trecutului.

„Opt ani pierduți. Și guvernarea într-atât de mult se teme acum de cetățenii ei, de furia lor, deoarece lumea înțelege că oricât ai povesti de pe ecranele televizoarelor despre cât de frumos trăim, cât de frumos ne dezvoltăm – nu știu ce se dezvoltă la noi, mi-ar fi greu să dau un exemplu despre ce se dezvoltă la noi în afara procentului demografic și a numărului de oameni care pleacă din această țară. Acești conducători, guvernarea noastră, nu au găsit nimic mai bun decât să voteze de 7 aprilie această lege care, de fapt, legalizează participarea armatei naționale la asigurarea ordinii publice”, a comentat juristul.

Despre generația de guvernanți venită la putere după aprilie 2009 a vorbit și Mihail Sirkeli, directorul Piligrim-Demo.

„Această generație este îmbibată de acel romantism hoțesc. Și dacă înainte ei făceau racket, storceau de bani magazinele și tarabele, atunci astăzi ei storc de bani statul întreg. Deci, ei au înțeles că nu are rost să storci de bani tarabe mici, dacă poți să te alipești la bugetul de stat și să acaparezi absolut toate instituțiile de stat. Este mai simplu. Și pe 7 aprilie, de fapt, nu a avut loc niciun fel de ciocnire de generații, deoarece la acel moment acea generație a anilor ’90 deja s-a implantat la putere”
.

Experții au menționat că aproape toți tinerii entuziaști care au participat la protestele din 7 aprilie 2009 au plecat din țară. Din această cauză este necesară crearea unei alternative politice capabile să muncească pentru cetățeni.

„Din păcate, în Republica Moldova opțiunea de a pleca mereu era pe primul plan. Dacă vă amintiți anii ’90 când în toată țara, inclusiv în Găgăuzia, prima opțiune era să câștigi bani și să pleci în Italia. Opțiunea de a pleca exista mereu, pur și simplu, cu timpul aceasta a devenit una de bază și fără vreo alternativă. Eu deja am mai spus odată într-o emisiune că problema acestei țări este că noi deocamdată nu am învățat să ne asumăm responsabilitatea individuală pentru viața noastră, pentru familiile noastre, nu am învățat să ne asumăm responsabilitatea colectivă pentru soarta acestei țări. Uitați-vă ce se întâmplă cu scările din blocurile noastre. Un exemplu elementar: oamenii nu pot să se unească în asociații de locatari pentru a repara și a mătura scara blocului său. Mai vreți ca acești oameni să se unească pentru a rezolva problemele și soarta țării?”, a comentat Mihail Sirkeli.

Din această cauză, consideră analiștii, este important a se educa spiritul civic în generațiile care urmează.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...