Apelul ONG-urilor: Vrem finalitate în dosarul „7 aprilie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nemulțumite de faptul că autoritățile prezintă doar statistici și se laudă cu sentințe numărate, mai multe Organizații Non-Guvernamentale au lansat un apel public. Ele cer să fie investigate toate circumstanțele care au dus la declanșarea violențelor pe 7 aprilie 2009 și să fie pedepsiți toți cei care au torturat tinerii în comisariatele de poliție.

„La 8 ani de la tortura în masă, aplicată participanților la protestele din aprilie 2009, justiția moldovenească se „lăudă” cu o singură condamnare irevocabilă și definitivă, ca răspuns la cele sute de plângeri privind alegațiile de tortură. Sute de tineri au fost vânați în stradă, maltratați cu cruzime și persecutați timp îndelungat”, se arată în apelul ONG-urilor.

Activiștii se declară nemulțumiți de faptul că justiția i-a permis unicului condamnat real în dosarul „7 aprilie”, Ion Perju, să plece din sala de judecată iar procuratura oferă doar statistici an de an. Persoanele cu nume sonore, însă, rămân a fi liberi și achitați de orice vină în dosarul violențelor de acum opt ani.

„În timp ce instanțele naționale achită torționarii, CEDO condamnă Republica Moldova. Astfel statul RM a fost deja condamnat în 8 decizii/acorduri amiabile CEDO privind aplicarea torturii, tratamentelor inumane și degradante în cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și va plăti victimelor zeci de mii de euro”, spun organizațiile non-guvernamentale.

Mai mult, guvernanții și cei din organele justiției își amintesc de subiectul torturii doar în preajma zile de 7 aprilie.

„Justiția de la cârma partidelor de la guvernare, din 2009 până în prezent a dus la abordarea subiectului torturii de către deputați doar la 7 aprilie a fiecărui an. Până la moment, nu există nicio evaluare a implementării hotărârii Parlamentului Nr. 159 din 08.07.2010 asupra raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi a consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 precum și implementării recomandările elaborate de Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei ca urmare a vizitei în Republica Moldova din 25 – 28 aprilie 2009”, se arată în apelul ONG-urilor.

În aceste condiții, Organizațiile Non-guvernamentale semnatare ale apelului solicită autorităților:

– publicarea, cât de curând posibil, a datelor privind implementarea sau neimplementarea recomandărilor din Raportul „Comisiei Nagacevschi privind analiza evenimentelor din aprilie 2009”.

– publicarea informației privind funcționarii de stat asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la tortură și rele tratamente, produse în cadrul evenimentelor din aprilie 2009, dat fiind faptul că tortura sau acuzațiile de tortură constituie o infracțiune gravă, incompatibilă cu funcția de stat.

– finalizarea, în strictă conformitate cu legislația națională și standardele internaționale, a tuturor dosarelor cu privire la evenimentele din aprilie 2009, care în prezent se examinează în instanțele naționale, cu condamnarea și pedepsirea tuturor celor vinovați direct sau indirect de acele atrocități: măcar în ultima sută de metri să vedem vinovații torționari atrași la răspundere penală.

– publicarea informației privind rolul și acțiunile fiecărei persoane invocate și care ar fi încălcat drepturile și libertățile fundamentale, indicate în raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi a consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 precum și implementării recomandările elaborate de Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei ca urmare a vizitei în Republica Moldova din 25 – 28 aprilie 2009.

– crearea condițiilor pentru reabilitarea efectivă și eficientă a victimelor torturii, cu respectarea prevederilor Comentariului General nr. 3 al Comitetului împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU.

Totodată, reprezentanții ONG-urilor cer autorităților să-și ceară scuze de la fiecare cetățean care a fost direct sau indirect victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Deocamdată nicio structură de stat nu a reacționat la apel.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...