O viață în internat, iar acum la casa lor. Șase pacienți ai clinicii psihoneurologice din Bădiceni vor beneficia de o „locuință comunitară”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Au petrecut o viață în Internatului Psihoneurologic din Bădiceni iar acum vor avea posibilitatea să se reintegreze în societate. Vorbim despre șase pacienți care au beneficiat de un nou serviciu social pentru persoanele cu dizabilități mintale „Casa Comunitară”. Scopul serviciului este de a asista persoanele cu astfel de probleme să obțină cât mai multă autonomie și să-și dezvolte propriul potențial.

Locatarii vor beneficia de servicii de îngrijire specializată din partea unei echipe de suport, care îi vor ajuta să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte abilități și propriul potenţial, astfel încât să se integreze în societate. Ei vor fi supravegheați de o așa-numită echipă de suport. Locatarii „casei comunitare” vor fi implicați în activităţi de menaj precum și diverse ocupații recreative. În caz de necesitate, profesioniştii din cadrul altor servicii din comunitate se vor implica în asistarea lor.

„Acest serviciu este foarte important pentru persoanele cu dizabilități mintale, pentru ca ei să ducă un trai independent și să fie parte a comunității, să învețe, să comunice și să muncească alături de toți ceilalți. Pentru ei să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să-și dezvolte afaceri, să fie vizitați de prieteni, să învețe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii. Dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova şi un obiectiv stabilit de minister pentru perioada următoare”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

„Casa comunitară” se află în comuna Zgurița, raionul Drochia a fost creată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu autoritățile publice locale și din mijloacele financiare ale Internatului Psihoneurologic din comuna Bădiceni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...