„Anti-eroii din 7 aprilie 2009”: Responsabilii de violențe dețin astăzi funcții importante în stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un flashmob numit „Anti-eroii din 7 aprilie 2009”, dedicat victimelor acestui eveniment a fost organizat ieri de echipa PAS Youth.

Flashmobul a fost și o condamnare a călăilor din acea zi, care atunci dețineau funcții importante, iar ulterior au fost achitați, iar unii au fost promovați și au acum poziții înalte în structurile de stat.

Grupul de tineri a cerut justiție și dreptate pentru victimele atacurilor violente ale forțelor de ordine din 7 aprilie 2009 și au prezentat o listă a celor vinovați, dar nepedepsiți până astăzi:

• Gheorghe Papuc, ministru al Afacerilor Interne în aprilie 2009, acuzat de neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc, pentru care a scăpat doar cu o amendă de 20 de mii de lei.

• Vladimir Botnari, fostul comisar general al municipiului Chişinău în aprilie 2009, acuzat de neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc, achitat de Curtea Supremă de Justiție în vara anului 2015, în prezent șef al Direcției securitate de la SA „Moldtelecom”.

• Valentin Zubic, viceministru de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor din aprilie 2009, acuzat de neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc, în prezent printre persoanele de încredere ale președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

• Alexandru Jizdan, șef al Departamentului Servicii Operative, MAI, în aprilie 2009, în prezent ministru al Afacerilor Interne.

• Alexandru Pânzari, șef adjunct al Departamentului Servicii Operative în aprilie 2009, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în timpul evenimentelor de acum opt ani, în prezent șef al Inspectoratului General al Poliției.

• Eduard Harunjen, șef al Secției control al urmăririi penale în timpul violențelor din aprilie 2009, acuzat de nimicirea dosarului penal pornit pe faptul decesului lui Ion Ţîbuleac în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 și de tăinuirea existenței unei hotărâri privind pornirea urmăririi penale pe faptul dat, în prezent procuror general al R. Moldova.

• Igor Popa, șef al grupului de urmărire penală care s-a ocupat de „dezordinile în masă şi uzurparea puterii în stat” după evenimentele din 7 aprilie 2009, cel care a chemat judecătorii în comisariatele de poliţie pentru a elibera mandate de arest pe numele tinerilor torturaţi, în prezent adjunctul procurorului general al R. Moldova.

• Zinaida Greceanâi, prim-ministru în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, care declara, într-un interviu din acea zi, că se va împușca în protestatari la nevoie; în prezent Președintele Partidului Socialist din Republica Moldova, din care a făcut parte și actualul președinte al RM, Igor Dodon.

Echipa PAS Youth a evidențiat și faptul că majoritatea celor responsabili de violențele din 7 aprilie 2009 dețin astăzi funcții importante în stat. Aceasta cere reînceperea și continuarea urmăririi vinovaților și judecarea acestora în cadrul unor procese corecte în privința crimelor comise de ei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...