Declaraţia preşedintelui sirian atrage atenţia asupra unui comportament „obtuz”, un orizont îngust şi o lipsă de viziune politică şi militară.

„A bombarda aeroportul unui stat suveran este un act revoltător, care arată în mod vădit, încă o dată, ceea ce Siria tot spune: că schimbarea administraţiei nu schimbă în profunzime politicile acestei entităţi (Statele Unite - n.r.) care constau în a ataca state, a supune popoare şi a încerca să domine lumea”, se arată în comunicatul prezidenţial. 

Siria este hotărâtă să continue lupta împotriva teroriştilor şi să-şi intensifice ritmul acţiunii împotriva acestora, oriunde ar fi ei pe teritoriul sirian, mai arată comunicatul citat de agenţia SANA. 

Baza al-Shaayrat, situată în provincia Homs, a fost atinsă la ora 00:43 GMT (3:43, ora României) de 23 de rachete de croazieră de tip Tomahawk, dintre cele 59 lansate de la bordul navelor americane USS Porter şi USS Ross, care se află la Marea Mediterană.

Preşedintele rus Vladimir Putin - a cărui ţară este, împreună cu Iranul, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad - consideră atacul american împotriva Siriei o „agresiune împotriva unui stat suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Kremlinul consideră totodată că „această acţiune a Washingtonului provoacă un prejudiciu considerabil relaţiilor ruso-americane, care sunt deja într-o stare lamentabilă”.

Atacul american are loc în urma unui presupus atac chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, în provincia Idlib, marţi, soldat cu cel puţin 86 de morţi - inclusiv 30 de copii -, imputat regimului sirian de către Washington.

Potrivit opoziţiei siriene, localitatea vizată marţi de atacul chimic soldat cu 86 de morţi a fost vizată din nou, vineri, de bombardamente, la câteva ore după atacul american de la baza Shaayrat.