Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.04.2017

În Moldova a fost finalizat proiectul privind consolidarea sectorului standardizării şi metrologiei

În Moldova a fost finalizat proiectul privind consolidarea sectorului standardizării şi metrologiei

Prin implementarea Proiectului Twinning  „Consolidarea sectorului standardizării şi metrologiei în conformitate cu cele mai bune practici din statele membre ale UE”, Republica Moldova a reușit consolidarea sectorului standardizării și metrologiei național în conformitate cu cele mai bune practici stabilite în statele membre ale Uniunii Europene cu obiectivul general de a pregăti țara noastră pentru implementarea Acordului Zonei de Liber Schimb și Comerț Aprofundat. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul conferința de închidere a proiectului Twinning.
 
În opinia vicepremierului Octavian Calmîc, cu rezultatele obținute în acest proiect, Republica Moldova a obținut o bază foarte puternică pentru recunoașterea internațională a sectoarelor metrologiei și standardizării, precum și noi oportunități pentru îmbunătățirea competitivității produselor moldovenești la nivel internațional și pentru o mai bună promovare a exporturilor naționale. ”Datorită acestui proiect, instituțiile din infrastructura calității, cu suportul experților UE din Germania și România, au realizat pași concreți orientați spre ridicarea competenței și performanței personalului implicat în procesul de standardizare națională, precum și în activitățile de metrologie, beneficiind pe larg de transfer de cunoștințe privind aplicarea celor mai bune practici europene și internaționale”, a specificat Octavian Calmîc.
 
Potrivit ministrului Economiei, proiectul a fost unul foarte consistent și valoros ca conținut, reprezentând o contribuție substanțială pentru îmbunătățirea proceselor în domeniul infrastructurii calității din Republica Moldova, cu efecte benefice de lungă durată. ”Acesta a oferit asistență tehnică și transferul de cunoștințe printr-o contribuție financiară în valoare de 1,1 milioane de euro, materializat prin consultanță tehnică de către experți europeni, ateliere de lucru, seminare și schimb de experiență”, a menționat vicepremierul Octavian Calmîc.
 
”Acesta a fost un proiect de succes, deoarece prin implementarea standardelor europene am eliminat o serie de probleme pentru producătorii din Republica Moldova în calea lor spre exportul de mărfuri pe piața europeană”, a accentuat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul european a mai menționat că UE va susține țara noastră în domeniul dat și prin alte proiecte, deoarece scopul Uniunii Europene este de a asigura, în primul rând, piața autohtonă cu produse de calitate.
 
La rândul său, ambasadorul Germaniei în țara noastră, Ulrike Maria Knotz a menționat că în rezultatul implementării proiectului, datorită creșterii calității produselor moldovenești, au crescut și exporturile Republicii Moldova pe piața UE, lucru care contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei naționale.
 
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a accentuat că datorită realizării acestui proiect, mărfurile moldovenești au devenit mai competitive nu doar pe piața europeană, dar și pe alte piețe din lume. ”România este un susținător fidel al parcursului european al Republicii Moldova și va acorda și în continuare tot suportul Guvernului în realizarea obiectivelor asumate în acest proces, inclusiv prin participarea activă la implementarea altor proiecte”, a accentuat diplomatul român.
 
În opinia lui Petros Sourmelis, șef de Departament, DG Trade, prin implementarea acestui proiect, Republica Moldova a reușit să realizeze încă un obiectiv important în procesul de transpunere în practică a prevederilor Acordului Zonei de Liber Schimb și Comerț Aprofundat.
 
Potrivit Lidiei Jitari, șef Direcția generală infrastructura calității și supravegherea pieței din cadrul Ministerului Economiei, în procesul de realizare a proiectului au fost modificate 4 legi din domeniul infrastructurii calității, create/restabilite 21 de comitete tehnice de standardizare pe diverse domenii ale economiei naționale, organizate 100 de ateliere de lucru, seminare, instruiri și schimb de experiență, la care au participat circa 1000 persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai altor părți interesate din domeniu.Pentru recunoașterea internațională a măsurărilor efectuate în Republica Moldova, Institutul Național de Metrologie a participat la 6 comparări interlaboratoare, precum și au fost elaborate 15 proceduri de etalonare și numeroase documente normative din domeniul metrologiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus