La Durleşti va fi construit un colector de canalizare şi va fi amenajată albia râului

Primăria Chişinău a anunţat joi, 6 aprilie, despre demararea lucrărilor de construcţie a colectorului de canalizare, dar şi de amenajare a albiei râului Durleşti. Valoarea proiectului este evaluată la 14 milioane lei, iar lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul anului viitor.

Banii vor fi acordaţi de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, prin intermediul Fondului Ecologic Naţional.

Proiectul de execuţie prevede construcţia unui colector de canalizare de-a lungul râulețului Durlești, cu conectarea ulterioară a gospodăriilor din zonă.

De asemenea, urmează a fi curățată albia râului, în perimetrul străzii Gh. Codreanu până la hotarul juridic al oraşului Durlești, iar pe o porțiune de 300 metri vor fi amenajate palplanșe.

Albia râului Durleşti şi zona adiacentă până la revărsare în Lacul „Valea Morilor” a fost, pe parcursul anilor, una din cele mai problematice, din punct de vedere al curăţeniei, zonă din municipiu. Chiar dacă se salubrizează anual în perioada campaniei de primăvară, pe parcursul anului albia râului se transformă în gunoişte neautorizată, unde locuitorii transportă deşeurile menajere sau vegetaţia uscată.

Acum doi ani, Primăria oraşului Durlești a amenajat râulețul, în hotarul localității, prin intermediul unui proiect transfrontalier, iar Primăria municipiului Chișinău a asigurat construcția colectorului de canalizare în oraşul Durlești.

În context, Primăria menţionează că realizarea acestui proiect va soluţiona definitiv mai multe probleme în zona respectivă. În primul rând, va asigura conectarea gospodăriilor din zonă la un sistem de canalizare, or, la moment, sistemele de canalizare a caselor particulare se revarsă direct în apa râului, fapt ce constituie o încălcare gravă a normelor de mediu. În acelaşi timp, vor fi prevenite inundaţiile din zonă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.