Sistem performant de detectare a pericolului radiologic și nuclear, inaugurat pe Aeroportul Chişinău

Republica Moldova devine tot mai securizată în fața amenințărilor radioactive și nucleare. Astăzi pe Aeroportul Internaţional Chişinău a avut loc ceremonia de inaugurare a portalurilor-monitoare de detectare a radiației, instalate atât la intrarea în țară, cât și la ieșire, cu suportul partenerilor de dezvoltare din Statele Unite ale Americii.

Echipamentul a fost oferit în cadrul Programului pentru „Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD)”, iar beneficiari sunt Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal.

Programul are drept obiectiv cooperarea în prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare și alte substanțe radioactive.

Şeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari a declarat că prin implementarea cu succes a programului dat s-a contribuit esențial la îmbunătățirea cooperării tehnologice și metodologice între autoritățile de resort naționale.

Directorul general al Vămii Vitalie Vrabie a dat asigurări că autoritatea vamală este angajată în toate acțiunile de prevenire și combatere a traficului cu materiale radioactive și nucleare.

”Provocările actuale legate de pericolul proliferării armelor de distrugere în masă, ne obligă să adoptăm o abordare proactivă în tot ceea ce ține de identificarea unor măsuri viabile de prevenire a potențialelor riscuri care ar putea atenta la securitatea cetățenilor.”, a mai declarat șeful Vămii.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova Julie Stufft a subliniat importanța parteneriatului dintre Statelor Unite ale Americii și Republica Moldova în neproliferarea și prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare si radioactive.

Aceasta a observat profesionalismul personalului și dezvoltarea unor experți calificați în domeniul detectării materialelor radiologice si nucleare.

În continuare, cei prezenți au asistat la o simulare de depistare a materialelor radioactive cu ajutorul sistemelor fixe de detectare a radiațiilor, care vor fi gestionate de către angajații Serviciului Vamal.

Totodată, în spațiul de parcare al zonei VIP, reprezentanții Poliției de Frontieră au simulat o acțiune de identificare a substanțelor radioactive într-un mijloc de transport, fiind prezentate metodele de lucru cu sistemul mobil de detectare a radiațiilor.

De notat că. din 2014 până în prezent, Poliția de Frontieră a primit șase mijloace de transport de model Fiat Ducato, cu sisteme mobile de detecție, accesorii și piese de schimb, precum și realizate, în comun cu experți internaționali, un șir de instruiri pentru utilizarea eficientă a echipamentului primit.

La fel, au fost donate mostre de substanțe radioactive și nucleare, pentru a fi folosite în exercițiile practice, iar în Sectorul Poliției de Frontieră ”Aeroportul Internațional Chișinău”(zona VIP, intrarea de serviciu, zona plecări, zona de control al bagajelor) au fost instalate portaluri-monitoare de detectare a radiației. Valoarea totală a echipamentului pentru prevenirea și depistarea substanțelor radioactive și nucleare este de aproximativ 2 665 000 dolari SUA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.