În timp ce Chișinăul se preocupă de „votul uninominal”, Bucureștiul dezbate interacțiunea dintre majoritate și opoziție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce la Chișinău sunt în toi discuțiile privind introducerea sistemului uninominal de vot, proiect promovat de Partidul Democrat și criticat de opoziția parlamntară și extraparlamentară precum că ar lichida opoziția în Parlament, la București au loc dezbateri pe tema  interacțiunii dintre majoritate și opoziție. Mai mult, discuțiile au loc sub patronajul președintelui român, Klaus Iohannis la propunerea Comisiei de la Veneția, de la care Partidul Democrat din Moldova așteaptă un răspuns înainte de votarea în Parlament a proiectului de lege privind votul uninominal.

„Am organizat, la Palatul Cotroceni, alături de Comisia de la Veneția, o conferință internațională pe tema interacțiunii dintre majoritate și opoziție. Avem nevoie, în Europa, de democrații solide, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că au câștigat alegerile. Vocea oamenilor nu poate fi ignorată. Atât puterea, cât şi opoziţia trebuie să acţioneze responsabil, în interesul cetăţenilor şi al societăţii”, a scris șeful statului român pe pagina sa de Facebook ca urmare a evenimentului.

În alocuțiunea sa, Klaus Iohannis a menționat că „avem nevoie, în Europa, de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate, doar pentru că au câştigat alegerile cu un procent consistent”.

„Într-o democraţie liberală solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, nu este acceptabilă nici aşa-numita «dictatură a minorităţii», dar nici «dictatura majorităţii», care, prin abuz, în baza concepţiei «câştigătorul ia totul», să afecteze pluralismul, echilibrul social şi funcţionarea democratică a societăţii bazate pe statul de drept. Adică să ajungem la ceea ce este tot mai des desemnat, în mediile de specialitate, cu termenul de «democratură».

Sunt convins că, într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât şi opoziţia trebuie, în egală măsură, să acţioneze având în vedere acelaşi angajament, comun şi responsabil, pentru interesul public – al cetăţenilor şi al societăţii.

Acest angajament trebuie să vină, absolut întotdeauna, pe primul loc, înaintea mizelor oricăror confruntări politice – chiar dacă şi acestea sunt normale în democraţie”, a mai menționat Iohannis în alocuționea sa.

Conferinţa Internaţională „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, a fost desfăşurată sub patronajul Preşedintelui României şi al Secretarului General al Consiliului Europei, fiind organizată la Palatul Cotroceni din București.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...