Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Construcţia colectorului de canalizare şi amenajarea albiei râului Durleşti

   1869

Primăria municipiului Chişinău anunţă despre demararea lucrărilor de construcţie a colectorului de canalizare, dar şi de amenajare a albiei râului Durleşti. 

Realizarea proiectului a fost posibilă graţie suportului acordat de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, prin intermediul Fondului Ecologic Naţional. Valoarea totală a proiectului „Lucrări de amenajare a râulețului Durlești. Construcția colectorului de canalizare” este de 14 milioane lei, iar lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul anului viitor. 

Proiectul de execuţie prevede construcţia unui colector de canalizare de-a lungul râulețului Durlești, cu conectarea ulterioară a gospodăriilor din zonă. De asemenea, urmează a fi curățată albia râului, în perimetrul străzii Gh. Codreanu până la hotarul juridic al oraşului Durlești, iar pe o porțiune de 300 metri vor fi amenajate palplanșe.

Pe această cale, amintim că albia râului Durleşti şi zona adiacentă până la revărsare în Lacul „Valea Morilor”, a fost, pe parcursul anilor, una din cele mai problematice, din punct de vedere al curăţeniei, zonă din municipiu. Chiar dacă se salubrizează anual în perioada campaniei de primăvară, pe parcursul anului albia râului se transformă în gunoişte neautorizată, unde locuitorii transportă deşeurile menajere sau vegetaţia uscată. 

Acum 2 ani, Primăria oraşului Durlești a amenajat râulețul, în hotarul localității, prin intermediul unui proiect transfrontalier, iar Primăria municipiului Chișinău a asigurat construcția colectorului de canalizare în oraşul Durlești. 

În context, menţionăm că realizarea acestui proiect va soluţiona definitiv mai multe probleme în zona respectivă. În primul rând, va asigura conectarea gospodăriilor din zonă la un sistem de canalizare, or, la moment, sistemele de canalizare a caselor particulare se revarsă direct în apa râului, fapt ce constituie o încălcare gravă a normelor de mediu. În acelaşi timp, vor fi prevenite inundaţiile din zonă.