„Noi cerem suspendarea contractului semnat între Ministerul Mediului şi compania Resources, pe lângă asta solicităm crearea unei comisii mixte care să investigheze modul cum a fost organizat concursul”, a declarat Denis Cenuşă, analist Expert-Grup.

Reprezentanţii societăţii civile propun ca în comisia de anchetă să fie incluşi experţi independenţi, dar şi din Centrul Naţional Anticorupţie şi Consiliul Concurenţei. Dacă structura va constata abateri grave la încheierea tranzacţiei, ONG-iştii spun că vor cere rezilierea contractului şi repetarea concursului. Demersul este semnat de un şir de organizaţii, printre care Transparency International Moldova, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Analiză şi Supraveghere în Domeniul Energetic, mai mulţi experţi independenţi, dar şi cetăţeni din diasporă. Membrii organizaţiilor nonguvernamentale spun că proiectul prezintă numeroase riscuri şi dezavantaje pentru ţara noastră.

„Considerăm că procedurile care au stat la baza deciziei de a transmite în concesiune, au fost defectuoase, nu s-au respectat prevederile privind transparenţa decizională, nu a fost consultat suficient acest proiect”, a menţionat Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup.

„Suspiciunile legate de faptul că Frontera a fost cumva favorizată, pentru că am depistat din presă că au avut loc întrevederi între reprezentanţii guvernării, PD şi cei ai companiei cu mult înainte de lansarea concursului privind selectarea companiei”, a mai spus Denis Cenuşă.

„Ce înseamnă aceasta, în fântânile noastre unde vor avea loc aceste explorări, nu vom mai avea apă potabilă, ceea ce va ridica noi probleme pentru asigurarea cu apă a populaţiei locale. Până la urmă vom rămâne şi fără aceste resurse, dar cu ape otrăvite şi posibilitatea declanşării unor mini-cutremure”, a precizat ecologistul Sergiu Ungureanu.

Totodată, experţii îl contrazic pe ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a spus că Frontera Resources International va efectua doar cercetări, iar dreptul de a exploata resursele îi va fi acordat doar după ce va fi încheiat un nou contract.

„Este expres indicat în contract că se oferă şi dreptul de exploatare, mai mult decât atât, Guvernul îşi asumă obligaţia de a susţine compania respectivă să obţină toate permisele necesare pentru exploatarea zăcămintelor depistate pe teritoriul RM”,  a declarat Sergiu Gaibu, coordonator de proiect în cadrul Centrului Expert-Grup.  

Ministrul Mediului nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Menţionăm că Guvernul a semnat un contract cu firma Frontera Resources International, prin care aceasta a obţinut dreptul exclusiv de a explora resurse de hidrocarburi pe o suprafaţă de aproximativ 12 mii de kilometri pătraţi, în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova. Compania americană are sediul la Houston, statul Texas, dar fondatori sunt offshoruri din Delaware şi insulele Cayman. Totodată, în mai 2016, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, s-a întâlnit, în cadrul vizitei sale la Washington, cu preşedintele acestei firme, Steve Nicandros.