Pavel Filip: Nu știu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne preîntâmpina

Guvernul respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului, dar îşi manifestă toată deschiderea şi disponibilitatea în identificarea soluțiilor pentru revendicările sindicatelor, a comentat miercuri premierul Pavel Filip protestul pedagogilor din centrul capitalei.

„În urma negocierilor am obținut un rezultat intermediar și am convenit să majorăm cu zece la sută salariile pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei și personalul auxiliar. Pentru moment aceasta este capacitatea financiară a Republicii Moldova. Nu știu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne preîntâmpina. Noi în continuare suntem deschiși și chemăm la dialog”, a declarat premierul.

Totodată, oficialul a subliniat că Guvernul îşi propună să majoreze treptat salariile tuturor categoriilor de bugetari, însă a făcut apel la echilibru în formularea unor revendicări.

„Vreau să spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de Premier pe salariul unui lider sindical. Toți merită salarii decente, și cei din domeniul medicinii, şi cei din domeniul culturii, şi cei din sectorul bugetar”, a subliniat șeful Executivului.

În context, Pavel Filip a vorbit despre posibilitatea majorării salariilor în viitor.

„Mulți din cei care se declară în opoziție sunt dezamăgiți de faptul că Republica Moldova a început să se miște în direcția corectă. Noi am reușit să revenim la o normalitate în relația noastră cu Uniunea Europeană. Am deblocat finanțările și desigur că în perioada următoare vom avea posibilitatea să oferim și salarii mai mari”, a menționat prim-ministrul.

În final, acesta a îndemnat liderii sindicali din Educație să devină mai flexibili și să contribuie prin dialog la identificarea și altor resurse financiare care pot fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor.

„Cu forță și șantaj nu se va obține nimic. Protestele sunt o formă de a atrage atenţia asupra unei probleme, majorarea salariilor în domeniul educaţiei este însă deja în vizorul Guvernului. Apelul meu este unul la realism, la depolitizarea revendicărilor profesorilor și la corectitudine din partea liderilor de sindicate”, a conchis Pavel Filip.

Reamintim că peste o mie de profesori au protestat miercuri, 5 aprilie, în fața Guvernului, cerând majorarea salariilor cu cel puțin 30 la sută și condiții de muncă decente.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.