Actualitate

Expert-Grup cere suspendarea contractului cu Frontera Resources

„Considerăm că procedurile care au stat la baza deciziei de a transmite în concesiune au fost defectuoase, nu s-au respectat prevederile privind transparența decizională, nu a fost consultat suficient proiectul de concesionare, însuși contractul este destul de inexact, conține prevederi destul de vagi, pe alocuri permisive, pentru compania care va beneficia de această concesionare”, a spus directorul executiv al Centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor.

Expertul Dionis Cenuşa spune că există o serie de incoerențe şi contradicții în modul cum au fost desfășurate consultările publice, cel mai grav fiind faptul că prin lucrările de explorare nu va fi asigurată protecția mediului. „Prevederile contractuale sunt permisive vizavi de utilizarea substanțelor toxice sau inflamabile, compania contractantă fiind obligată doar să „reducă folosirea substanțelor toxice”, nu să excludă definitiv utilizarea lor. În contract nu sunt specificate sancțiunile care se vor aplica în cazul în care mediul înconjurător va fi afectat negativ”, a specificat Dionis Cenuşa.

O îngrijorare formulată de experți ține de dreptul exclusiv de explorare oferit de către Guvern companiei americane. Cea din urmă are posibilitatea, în baza contractului, să subcontracteze alte companii pentru executarea lucrărilor de cercetare. Acest lucru va avea loc printr-o simplă notificare a executivului. „Având deja poziţie monopolistă pentru explorarea a 40% din teritoriul ţării, Frontera Resources International va avea dreptul să contracteze alte companii fără a fi necesar vreun concurs. În acelaşi timp, autoritățile nu vor putea să intervină în procesul de selectare şi, prin urmare, nici să respingă companiile alese de către Frontera Resources, indiferent de profilul acestora”, a mai spus Dionis Cenuşa.

Experţii cer suspendarea contractului din 2 ianuarie 2017 şi crearea unei comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul de concesionare. În caz de confirmare a abaterilor procedurale şi a bunelor practici, se va cere rezilierea contractului. Experții recomandă autorităților lansarea unui nou concurs public, în condiţii de maximă transparenţă şi competiţie.

Apelul public al Expert Grup a fost susţinut de mai multe organizații ce fac monitorizarea politicilor publice, printre care: Centrul de resurse Juridice din Moldova, Centrul de Analiză şi Supraveghere şi Protecţie în Domeniul Energetic, Centrul Parteneriart pentru Dezvoltare, Transparency Internaţional dar şi activişti civici.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *