OMS a recomandat Republicii Moldova ca tratarea pacienților necontagioși de tuberculoză să se realizeze la locul de trai

Numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018. În același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, și nu 66 cum este în prezent. Aceștia sunt indicatorii pe care Republica Moldova s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul unui proiectului regional pentru controlul efectiv al tuberculozei în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP).

Măsurile care urmează să fie întreprinse, pentru a reduce rata și durata spitalizării bolnavilor de tuberculoză, au fost discutate astăzi de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai organizațiilor neguvernamentale.

Soluția recomandată de OMS a fost aceea ca tratarea pacienților necontagioși să se realizeze la locul de trai. În acest sens, Organizația a invocat argumentul că, după două săptămâni de la inițierea tratamentului, bolnavul nu mai transmite bacilul Koch, care dezvoltă maladia. Astfel, pacienții pot administra medicamentele la domiciliu, sub supravegherea medicilor.

În acest scop,  Ministerul Sănătăți va elabora noi indicatori de performanță pentru medicii de familie, responsabili de diagnosticarea precoce a maladiei. Această măsură îi va determina să monitorizeze mai eficient bolnavii, dar și persoanele care riscă să contracteze infecția.

Totodată, OMS recomandă ca asistenții medicali și sociali să colaboreze în vederea identificării persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, prevenind în acest fel răspândirea acestei boli.

TB-REP este un proiect implementat în 11 țări și finanțat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.

}n Republica Moldova anul trecut au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.