Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei ministere sunt conduse de…

Trei ministere sunt conduse de interimari. Alianța de guvernare se teme de Dodon?

Trei ministere au rămas fără miniștri în ultimele luni, însă coaliția de guvernare nu se grăbește să numească succesorii. „Să nu uităm care e procedura de numire a unor miniștri și cine trebuie să semneze decretul pentru numirea miniștrilor”, amintește Sergiu Sârbu, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova. 

La data de 17 decem­brie 2016, Ana­tol Șala­ru, minis­tru al Apă­ră­rii și prim-vicepreședintele Par­ti­du­lui Libe­ral, anunță că și-a depus demi­sia din func­ția de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal. Ulterior, la 28 decembrie, Ana­tol Şala­ru a plecat și de la Ministerul Apărării, din fun­cţia de minis­tru  pe care a deținut-o în peri­oa­da 31 iulie 2015- 27 decem­brie 2016. Aces­ta a fost demis din func­ție printr-un decret sem­nat la 27 decem­brie de noul pre­șe­din­te, Igor Dodon. Deci­zia a fost lua­tă după o soli­ci­ta­re sem­na­tă de lide­rul PL, Mihai Ghim­pu, care a anunțat că formațiunea sa îi retrage sprijinul politic ministrului Apărării. Astfel, interimatul a rămas să fie asigurat de către viceministrul Gheorghe Galbura.

La data de 9 februarie 2017 un alt minister rămâne fără ministru. Vasile Botnari, ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor,  este ales în funcția de director general al „Moldovagaz”. Ulterior, acesta demisionează din funcția de ministru, conducerea instituției urmând să fie asigurată de către viceminiștrii Vitalie Tarlev și Vitalie Ciolac.

Secretele şefului de la Moldovagaz 

Cine este noul șef al Moldovagaz? Cât a donat PD-ului și ce avere deține 

Al treilea minister rămas fără conducător este cel al Agriculturii. La 15 martie 2017, ministrul Eduard Grama a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Reținerea lui Grama a venit după ce angajații CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la Ministerul Agriculturii  şi Industriei Alimentare și în biroul ministrului Eduard Grama, într-un dosar legat de înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVVC), aflat în subordinea ministerului Agriculturii. Potrivit probelor acumulate de procurori, ministrul ar fi primit mită pentru a semna anumite acte care ar fi permis înstrăinarea loturilor menţionate. Ulterior, Grama și-a dat demisia din fruntea ministerului. 

Astfel, deși trei ministere împărțite de PDM (MTIC), grupul deputaților neafiliați, foști liberal-democrați (MAIA) și PL (MA) au rămas fără miniștri, Alianța de guvernare nu se grăbește să discute despre succesori. Contactat de ZdG, Sergiu Sârbu, vicepreședintele PDM, spune că, în acest moment, în cadrul Alianței nu se  discută despre acest subiect.

Sergiu Sîrbu, deputat, vicepreședinte PD

„La moment, nu avem așa discuții. Sigur că ar poate ar fi bine să avem miniștri, dar asta nu influențează activitatea ministerelor, sunt viceminiștri care exercită interimatul, care sunt responsabili și îndeplinesc toate atribuțiile, astfel ca să nu sufere activitatea ministerelor. Din punct de vedere funcțional, nu este o problemă. Să nu uităm care e procedura de numire a unor miniștri și cine trebuie să semneze decretul pentru numirea miniștrilor. Sunt anumite discuții… dar, noi sperăm că încă vom ajunge și la reforma Guvernului. Asta nu are legătură, dar … oricum, încă nu am discutat. Poate, în scurt timp vor fi discuții. La moment, nu se discută, cel puțin la nivelul Coaliției – nu”, a spus Sârbu.

Totodată, întrebat de ce guvernarea nu se grăbește să numească miniștrii pentru cele trei ministere, comentatorul politic Anatol Țăranu argumentează astfel:

„Cred că acesta e motivul: Dodon nu odată a spus că nu va semna decretele pentru numirea miniștrilor și atâta timp cât nu există o înțelegere cu el, iar această înțelegere poate să fie numai un târg – guvernarea trebuie să-i plătească polițele lui Dodon, adică să accepte un șir de condiții de-ale lui, așa s-a făcut, după toate probabilitățile în cazul ambasadorilor – acei care determină politicile guvernării sunt de părerea că ministerele pot fi conduse și de interimari. În linii mari, până la urmă această decizie se adeverește a fi practică fiindcă interimarii de acolo se descurcă”.