Actualitate

La Praga au avut loc consultări politice moldo-cehe

Dialogul dintre cei doi oficiali a evidențiat cooperarea bună dintre Republica Moldova şi Republica Cehă la nivel bilateral, fiind exprimat interesul ambelor state de a consolida această colaborare. Astfel, a fost subliniată deschiderea ambelor părți pentru intensificarea cooperării comercial-economice și în alte domenii sectoriale. În context, a fost salutată tendința ascendentă a schimburilor comerciale în anul 2016, fiind remarcată necesitatea unor eforturi conjugate pentru menținerea acesteia și în anul curent.

Viceministrul Lilian Darii a ținut să reitereze hotărîrea fermă a Guvernului moldovenesc în implementarea agendei de reforme care decurge din Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, exprimînd mulțumiri autorităților cehe pentru sprijinul oferit în acest sens.

Cu privire la cooperarea dintre cele două țări în cadrul organizațiilor internaționale, problematica securității regionale și sfidările la adresa securității pe continentul european, a fost evidențiată interacțiunea eficientă dintre cele două state la ONU, OSCE, Consiliul Europei, dar și necesitatea menținerii dinamicii pozitive în colaborarea dintre Republica Moldova şi Grupul Visegrád. De asemenea, a fost menționată necesitatea conjugării eforturilor comunității internaționale în procesul de combatere a fenomenelor migrației ilegale, terorismului, traficului de ființe umane etc.

Oficialul moldovean a relatat, de asemenea, despre preocupările autorităților moldovenești fată de sfidările și amenințările la adresa securității regionale, menționînd, în particular, eforturile depuse în vederea identificării în cadrul negocierilor în formatul „5+2” a unei soluții cuprinzătoare și durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova și adoptării unui statut special pentru regiunea transnistreană.

La rîndul său, viceministrul de Externe ceh a reiterat voința politică a Guvernului țării sale de a sprijini în continuare eforturile întreprinse în vederea reglementării conflictului transnistrean pe calea negocierilor politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În cadrul vizitei în Republica Cehă, viceministrul de Externe Lilian Darii a avut, de asemenea, întrevederi cu viceministrul adjunct de Externe Ivan Jestřáb şi viceministrul Industriei şi Comerțului Vladimír Bärtl.

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *