Nume
Parola
Vizualizări: 1744
Antreprenori de la nordul Moldovei au studiat experiența Estoniei în domeniul creării și funcționării agropensiunilor
Bălți, 3 Aprilie 2017 — Câștigătorii Concursului pentru cele mai bune planuri de afaceri în domeniul agroturismului, desfășurat de ADR Nord în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, au efectuat, în perioada 3-7 aprilie, o vizită de studiu în Estonia.

Astfel, cinci actuali și viitori antreprenori din mai multe localități de la nordul Moldovei au vizitat câteva agropensiuni de succes din regiunea Pärnu, Estonia, unde au avut posibilitate să studieze experiența estonă în domeniul creării și funcționării agropensiunilor. Este vorba de Angela Bejenari din satul Plop, raionul Dondușeni, autoare a planului de afaceri „Crearea agropensiunii rurale «La căsuța cu pomușoare»”; Mihaela Banari din satul Pererâta, raionul Briceni, autoare a planului de afaceri „Agropensiune - Popasul de lângă Prut”; Alexei Dumitraș, satul Drepcăuți, raionul Briceni, autor al planului de afaceri „Fortificarea agropensiunii «Țara de Sus» prin completarea gospodăriei țărănești cu segmentul activităților de agroturism”; Victoria Pușcaș din satul Cosăuți, raionul Soroca, autoare a planului de afaceri „Baza de odihnă «VISOMIEV»”; Petru Flocosu din satul Cotova, raionul Drochia, autor al planului de afaceri „Vila lui Traian”.

La vizita de studiu au mai participat Silvia Dragomir, consultant principal în cadrul Direcției politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Maria Prisacari, șefa Secției cooperare și atragerea investițiilor, ADR Nord; Svetlana Bazatin, șefa Secției finanțe și achiziții, ADR Nord.

„Ajutorul pe care ni l-a oferit Estonia ne-a permis să selectăm câteva business planuri de dezvoltare a turismului rural în regiunea noastră. Este un pas mic care, ulterior, ne va determina să identificăm noi investiții. Proiectele de dezvoltare a turismului sunt dificile și costisitoare, însă este important că noi deja avem o viziune clară în acest domeniu”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Șefa Secției cooperare și atragerea investițiilor, Maria Prisacari, afirmă că, prin realizarea proiectului de dezvoltare a turismului rural sustenabil în Regiunea de dezvoltare Nord, ADR Nord și-a propus să susțină spiritul antreprenorial în domeniul turismului rural, prin premierea și promovarea celor mai bune planuri de afaceri.

Proiectul „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de dezvoltare Nord, Moldova”, finanțat cu 15 mii de euro de Guvernul Estoniei, prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare și ajutor umanitar a Estoniei, a fost lansat la sfârșitul anului trecut, în cadrul unei ședințe de consultare publică a Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice. Menționăm că Regiunea de dezvoltare Nord are un PRS în domeniul sporirii atractivității turistice. Documentul strategic a fost aprobat de membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord în cadrul ședinței din 18 ianuarie curent.

www.adrnord.md