Prima companie menţionată de administraţia Capitalei este Interauto-De SRL, care "în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chişinău privind repartizarea terenurilor şi fără coordonările serviciilor abilitate, a ocupat ilegal două loturi de pământ, terenuri ce constituie proprietate municipală de uz public, cu suprafaţa de 0,075 hectare şi 0,86 hectare din Calea Moşilor".

Primăria comite o samovolnicie?

Compania Interauto-De, face parte din grupul Interauto al omului de afaceri Sergiu Vişan, care deţine una dintre cele mai mari reţele de comercializare a automobilelor şi pieselor auto din Chişinău şi din ţară.

Recent, compania a deschis chiar pe unul din terenurile municipale "ocupate abuziv" o piaţă auto.

Terenul se află în imediata apropiere de Gara de Nord şi o altă piaţa cea "de pe Calea Basarabiei", iar zilele trecute Pretura Centru chiar a încercat să demoleze o parte din construcţii.

"Nu este chiar aşa. Noi suntem în litigiu cu Primăria. Nu am ocupat nimic şi nu ne trebuie terenuri străine", a declarat revoltat Sergiu Vişan pentru Mold-Street.

Totodată el a susţinut că autorităţile municipale au comis "un act de vandalism şi samovolnicie", când au încercat să demoleze unul dintre saloanele auto.

Am căutat pe paginile WEB ale instanţelor şi acolo sunt zeci de litigii cu implicarea companiei Interauto sau a lui Sergiu Vişan, dar toate sunt legate de plata unor amenzi pentru încălcarea regulelor de circulaţie de şoferi ce conduc automobile deţinute de companiile omului de afaceri. 

De notat că Sergiu Vişan este unic fondator la cinci companii: Interauto-De SRL, Interauto-Grup SRL, Clivert SRL şi doi agenţi de de asigurare Interauto-Asig SRL şi Interauto-Com SRL.

De la agricultură la imobiliare

Un alt teren proprietate municipală, cu suprafaţa de 550 metri pătraţi, amplasat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 31/5, a fost ocupat ilegal de către SC Braus Com SRL, susţine administraţia municipală.

În acelaşi timp, potrivit portalului La Etaj pe strada Mircea cel Bătrân 31/5 construieşte un bloc compania de construcţii Torconstruct Prim SRL în baza unei autorizaţii de construire, eliberată de către Primăria Chişinău firmei Econom Construct SRL. Torconstruct Prim SRL are doi fondator Ion şi Grigore Torgai.

Cât despre Braus Com SRL, companie specializată în prelucrarea şi comercializarea la export a fructelor uscate, a plantelor medicinale şi aromatice, apoi ea este deţinută în prezent de Petru Cazacu, Oleg Digori, Roman Andronic şi Ana Cecan.

Braus Com SRL, care a figurat şi ca beneficiar de subvenţii agricole, a devenit în ultimii doi ani dezvoltator şi anunţă deja pe reţele de socializare că vinde apartamente într-un bloc locativ pe strada Carierei. lângă Circ, pe care îl va da exploatare în curând.

Oleg Digori, administrator şi unul dintre fondatorii companiei s-a arătat şi el surprins de acuzaţiile administraţiei municipale. 

"Nu am ocupat nici-un teren. Ceva au încurcat cei de la Primărie. Terenul menţionat este al unei persoane fizice", a declarat managerul. Totodată el a precizat că nu a fost informat şi nu este la curent cu careva probleme în relaţia cu administraţia locală.

De notat că Braus Com SRL împreună cu unul dintre fondatori Roman Andronic şi o altă companie afiliată - Bioproduct Group, deţin pachetul majoritar de acţiuni (circa 70%) la compania de asigurări Asterra Grup.

La finele anului trecut Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a sancţionat cu amendă Asterra Grup, alături de alte companii de asigurări pentru încălcarea legislaţiei. 

Campanie: Ocupă terenurile municipale!

Un alt lot de 80 de metri pătraţi, proprietate municipală amplasat pe bulevardul Cuza Vodă, 19/5 a fost ocupat abuziv de persoane neidentificate, iar trei persoane fizice au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafaţa de circa 95 metri pătraţi, proprietate municipală din str. Vâlcov, 14.

Pe această adresă figurează un teren şi o casă deţinută de trei persoane, care au moştenit proprietatea de la alte persoane, arată datele de la Cadastru.

Şi un teren de 0,33 hectare din strada Braniştii, proprietate municipală amplasată în hotarele Parcului „Râşcani" a fost ocupat de persoane neidentificate, susţine municipalitatea.

Şirul continuă. Totîn acelaşi cartier, un grup de persoane fizice, în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chişinău privind repartizarea terenurilor, au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafaţa de 471 metri pătraţi din str. Dumitru Râşcanu, 37. Acelaşi grup a preluat şi un teren de 410 metri pătraţi pe strada Doina, 201,Pe aceeaşi adresă însă se găsesc două terenuri şi imobile cu suprafeţe mai mari decât cele indicate de primărie.

Am incercat să căutăm mai multe informaţii în baza de date de la Cadastru, dar este dificil de găsit ceva în condiţiile în care lipsesc date despre amplasarea exactă a terenurilor, iar în unele cazuri încă nu s-a ajuns la înregistrarea la Cadastru a datelor.

Autorităţile publice locale susţin că vor sesiza organele de drept asupra cazurilor menţionate, iar preturile de sector vor asigura înlăturarea obstacolelor la folosirea terenurilor proprietate municipală. În acelaşi timp, Primăria Chişinău va înainta în instanţa de judecată aceste materiale şi va solicita înlăturarea obstacolelor la folosirea terenurilor proprietate municipală şi eliberarea terenurilor ocupate abuziv.  

Scheme realizate cu susţinerea tacită a autorităţilor

În utimii ani au fost dezvăluite mai multe scheme de acaparare a terenurilor municipale în Chişinău, aducând prejudicii de milioane bugetului local. Terenurile ajung în proprietate privată fără să fie scoase vreodată la licitaţie, iar ilegalităţile sunt trecute cu vederea de autorităţi şi organele de drept.

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu, care monitorizează actele emise de autorităţile locale, dau vina pe legislaţia imperfectă, care, în opinia lor, nu are un mecanism viabil de tragere la răspundere a edililor pentru abuz.

De notat că anterior primăria a mai anunţat şi alte câteva zeci de cazuri când terenuri publice ce valorează milioane de dolari au ajuns în proprietatea unor escroci.

O investigaţie realizată de ZDG a relevat că cel puţin 20 de terenuri publice din Capitală, cu o suprafaţă de peste 5 hectare, care valorează circa opt milioane de euro, au ajuns, la începutul acestui an, în proprietatea a două companii înregistrate în Marea Britanie, reprezentate de un avocat de la Chişinău.

Deşi autorităţile anunţau că pe aceste terenuri a fost aplicat sechestru, s-a constatat că, în trei luni, ele au fost revândute de trei ori, mai mult de jumătate dintre acestea fiind obiecte ale unor tranzacţii, înregistrate la Cadastru chiar în ziua în care judecătoarea Angela Catană decidea să fie aplicat sechestru, şi la mai mult de o lună după ce scandalul a devenit public.

Actul judecătoresc, deşi data din aceeaşi zi cu tranzacţiile de vânzare/cumpărare, a ajuns să fie aplicat de registratorii de la Cadastru la trei zile de la emiterea hotărârii judecătoreşti.