Pensiile și îndemnizațiile din Republica Moldova nu acoperă minimul de existență

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pensiile și îndemnizațiile pentru îngrijirea copiilor nu acoperă cheltuielile minime de existență ale acestora. Cel puțin, asta arată datele Biroului Național de Statistică.

Deși pensionarii europeni călătoresc și își permit tot felul de proceduri de întreținere, pensionarii din Republica Moldova, abia își pot acoperi cheltuielile de trai. Asta deoarece minimul de existență al unui pensionar este de aproape 1500 de lei, pe când mărimea medie a pensiei lunare este de doar 1275 de lei.

Totodată, și persoanele neasigurate care primesc 540 de lei îndemnizație pentru îngrijirea copilului nu pot să-și acopere cheltuielile, deoarece un copil până la un an cheltuie minim 678 de lei.

Potrivit BNS, în condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1234 de lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 84,1%.

În cazul persoanelor neasigurate mărimea indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor, adică cei 540 de lei asigură doar 36,8% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani, mai arată datele BNS.

1930 de lei este minimul de existență pentru un copil în vârstă de 7-17 ani. În funcţie de mediu de reşedinţă, minimul de existenţă pentru copii din oraşele mari este cu 17,7% mai mare comparativ cu mediul rural, iar în cazul copiilor în vârstă de 1-6 ani această diferenţă constituie 20,9%.

Menționăm că în anul 2016 mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1799,2 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 3,8%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...