Chiar şi Barack Obama, la cinci luni după ce şi-a început mandatul de preşedinte, părea să nu ştie despre existenţa acesteia, aspect care reiese dintr-o filmare apărută în media.

Filmarea arată cum, aflat într-o vizită la restaurantul Five Guys, în mai 2009, preşedintele a întrebat un client care lua masa cu ce se ocupă. „Lucrez la NGA, National Geospatioal-Intelligence Agency”, a răspuns bărbatul. Obama părea să nu ştie despre ce este vorba: „Explică-mi cu ce se ocupă această National Geospatial...”, a spus el, fără să termine numele instituţiei. Opt ani mai târziu după ce această filmare a fost făcută public, NGA rămâne una dintre cele mai puţin cunoscute agenţii de spionaj din Statele Unite ale Americii, aflându-se în aceeaşi categorie cu Central Intelligence Agency şi National Security Agency.

În ciuda faptului că agenţia nu este foarte cunoscută, sediul central al agenţiei este a treia cea mai mare clădire din zona metropolitană a Washingtonului, fiind mai mare decât sediul central al CIA şi chiar şi decât capitolul american.

Aceasta a fost finalizată în 2011, în urma unei investiţii de 1,4 miliarde de dolari. Clădirea principală are dimensiunea a patru terenuri de fotbal.

În 2016, agenţia a cumpărat peste 40 de hectare de teren în St. Louis pentru a construi clădiri suplimentare care costau 1,75 miliarde de dolari. Extinderea era necesară în contextul în care instituţia avea deja 3.000 de angajaţi în oraş.

Principalul rol al NGA este să analizeze miliarde de imagini şi de filme făcute de drone în Orientul Mijlociu şi de sateliţi spion care fac înconjurul globului.