Şedinţa de judecată a început cu două cereri noi de alăturare în procesul împotriva Consiliului Superior al Procurorilor. Nemulţumiţi de numirea lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general s-au arătat şi doi membri ai aşa-numitului grup Petrenco. 

Decizia completului, care a respins solicitările, a fost urmată de o cerere de recuzare din partea avocatului lui Petrenco. Şi această solicitare a fost respinsă.

Hotărârea judecătorilor l-a înfuriat pe fostul deputat Grigore Petrenco. Acesta a declarat că preşedinta completului, Valentina Clevadî, nu poate examina dosarul, întrucât este în conflict de interese. 

Ulterior, Petrenco a fost scos din sala de judecată de poliţişti. După ce a părăsit sala, fostul deputat a declarat că se va adresa la CEDO, întrucât i-a fost încălcat dreptul la apărare. 

„Conform legii, judecătorii nu au dreptul să examineze recuzarea înaintată împotriva lor. Trebuie să vină un alt complet, să examineze această recuzare. Ei au încălcat procedura, au încălcat codul de procedură civilă şi au respins recuzarea pe loc. Pe mine m-a indignat acest lucru, aceşti judecători au încălcat pe parcursul ultimelor luni multe prevederi. Fiind reclamant în acest dosar, eu nu voi avea dreptul să particip la şedinţele de judecată şi nu voi putea prezenta argumentele mele de ce Eduard Harunjen a fost înaintat ilegal la funcţia de procuror general al RM”, a spus Petrenco.

Între timp, a fost format un alt complet pentru a examina cererea de recuzare depusă de Grigore Petrenco pe numele judecătoarei Valentina Clevadî.

După ce solicitarea a fost respinsă, părţile în dosar au trecut la susţinerile verbale. Apărătorul lui Petrenco a cerut amânarea cauzei, pentru a discuta cu clientul său, însă judecătorii s-au împotrivit. 

Avocatul lui Veaceslav Platon a lipsit de la susţinerile verbale. Astfel, din cei trei reclamanţi, doar reprezentantul Preşedinţiei şi-a motivat cererea de chemare în judecată. 

Reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor a pledat pentru respingerea cererilor.

După câteva minute de deliberare, judecătorii au decis: „Se respinge cererea de chemare în judecată înaintată de Grigore Petrenco împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor ca neîntemeiată. Se respinge cererea de chemare în judecată înaintată de secretarul general al Aparatului Preşedintelui şi cererea de chemare în judecată înaintată de Veaceslav Platon împotriva Consiliului Superior al Procurilor ca tardive”.

Avocatul lui Grigore Petrenco a declarat că judecătorii nu au fost imparţiali.

„După mine este o constatare clară - a fost o indicaţie directă magistraţilor ca să fie cauza civilă şi cererile depuse de Grigore Petrenco, Veaceslav Platon şi reprezentanţii Preşedinţiei să fie respinse. Azi fără participarea a doi reclamanţi instanţa de judecată a examinat această cauză, ceea ce este o încălcare gravă a legislaţiei procesuale, civile şi a legii fundamentale cum este constituţia”, a spus avocatul Eduard Rudenco.

Şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Amintim că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire în funcţie a lui Eduard Harunjen la nici 24 de ore de la finalizarea concursului pentru şefia Procuraturii Generale. Mandatul acestuia va fi unic, de şapte ani. Mai mulţi deputaţi, experţi independenţi şi politicieni din partidele de opoziţie au declarat că numirea lui Harunjen a fost un scenariu pregătit din timp, concursul a fost mimat, iar Timofti trebuia iniţial să verifice dacă au fost respectate regulile competiţiei. În opinia lui Harunjen, însă, concursul a fost transparent.