La Congresul PPE din Malta au participat peste 2.500 de persoane din 40 de ţări. Printre acestea s-au numărat şefi de stat şi de guvern, miniştri, comisari europeni, deputaţi şi experţi din societatea civilă. Discursuri au avut cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

„Este cu mult mai important ca noi toţi să respectăm regulile noastre comune, precum drepturile omului, libertăţile civile, libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, statul de drept. Acesta reprezintă fundamentul unităţii noastre”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Crizele pot fi depăşite prin unitate, solidaritate şi voinţă comună.Ţara mea a contribuit la consolidarea proiectului european şi va continua să o facă, crezând cu tărie în acele valori ce ne unesc şi fac din noi o adevărată familie europeană: libertate, democraţie, pace, securitate, solidaritate”, a menţionat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

La congres a participat şi fostul preşedinte al Georgiei, care a avut un discurs tăios şi a vorbit despre distrugerea valorilor europene de către oligarhi. Mikheil Saakaşvili s-a referit şi la cazul Republicii Moldova. 

„Au capturat puterea în Georgia şi statul Georgia în sine. Am avut o capturare a statului nu prin mijloace militare, ci prin alegeri. Şi unde ne aflăm acum? Suntem într-o situaţie în care formal avem democraţie, dar prin ceea ce au obţinut, au ucis cele mai îndrăzneţe experimente de reforme din spaţiul postsovietic. Este un tablou ce poate fi văzut nu doar în Georgia. Moldova, ca şi Georgia, a fost capturată de către un oligarh cu legături comerciale ruseşti şi care la modul practic a luat în derâdere democraţia pentru că el crede, la fel cum crede Ivanishvili în Georgia, că ei deţin aceste ţări. Ucrainenii luptă ca să scape de mizeria impusă de oligarhi. Consider că aceasta este una dintre cele mai mari provocări pe care le au acum în faţă democraţiile europene. Avem grupuri de interese, oligarhi care deţin mass-media, care decid cine să apară la televizor şi cine nu, cine să deţină puterea, cine să fie în Parlament şi cine să nu fie, care partid să treacă şi care să rămână pe dinafară, ce reforme ar trebui implementate şi care nu. Dar în acelaşi timp ei nu vor ca schimbările reale să se producă, deoarece orice schimbare reală le atinge status-quo-ul. Aceasta este o ameninţare globală care ajunge până la miezul valorilor pe care le apărăm”, a declarat Mikheil Saakaşvili.

Din partea Republicii Moldova, la congres au participat delegaţii ale Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, în frunte cu preşedintele formaţiunii, Andrei Năstase, ale Partidului Acţiune şi Solidaritate, cu liderul acestuia, Maia Sandu, şi ale Partidului Liberal Democrat din Moldova, în frunte cu Viorel Cibotaru. Politicienii au avut mai multe întrevederi.

Menţionăm că PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid de centru-dreapta la nivel european.