Liderul PES, Serghei Stanişev: Reconstruirea caracterului socialist al UE, cel mai important obiectiv

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Socialist European (PES), Serghei Stanişev, a declarat, joi, la o dezbatere organizată de Fundaţia „Nicolae Titulescu”, că reconstruirea caracterului socialist al Uniunii Europene este unul dintre obiectivele pe care le are formațiunea pe care o conduce.

„Ca lider al PES, cred că cel mai important lucru pe care să-l realizăm este să reconstruim caracterul socialist al Uniunii Europene, pentru că ideea statului providență, protecția socială, oportunitățile egale reprezintă unul din fundamentele Uniunii. Această idee a fost abandonată în mare parte sau pusă în a doua linie după crize, a fost practic o alegere politică a conservatorilor europeni — familia PPE care a propus tuturor ţărilor austeritate spunând ca acest lucru va rezolva criza economică. Dar nu s-a întâmplat acest lucru“, a declarat Stanişev, la conferinţa cu tema „Uniunea Europeană la 60 de ani. De la Roma la Roma: între solidaritate şi divizare”, organizată de Europeană Titulescu, împreună cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), potrivit Agerpres.

El a amintit că în acest moment există în Europa trei alternative politice, cea conservativă, cea a naţionaliştilor, tentantă pentru cetăţeni, dar şi alternativa social-democrată. „Alternativa social-democrată pentru Europa şi pentru orice ţară aduce această idee: să reconstruim o Europă care sa ofere oportunităţi egale şi anul acesta pentru noi va fi o luptă politică pentru a reconstrui Europa socialistă”, a adăugat Stanişev.

Potrivit acestuia, se pune acum problema supravieţuirii UE, când una dintre cele mai vechi ţări membre a decis să părăsească Uniunea.

„Ceea ce se întâmplă este un lucru foarte trist. Ideea unei Europe unite este una optimistă şi aşa a fost de la bun început. Şi astăzi, ne aflăm la răscruce, Europa e copleşită de atât de multe provocări şi crize. Înainte de a rezolva o criză, apar altele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...