Linkuri accesibilitate

De ce-l simpatizează românii pe Charles al Marii Britanii


Prințul Charles și premierul Sorin Grindeanu
Prințul Charles și premierul Sorin Grindeanu

Prințul Charles al Marii Britanii a început miercuri o vizită de trei zile în România în cadrul unui turneu dedicat cultivării relațiilor cu țările din UE în preajma declanșării procedurii ieșirii Regatului Unit din organizația cu 28 de membri. Aseară Prințul Charles a primit din mâna președintelui român, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, Ordinul Național „Steaua României” pentru promovarea imaginii României în lume. Este a doua vizită oficială a Prințului în România, dar cele neoficiale au fost mult mai multe, el fiind îndrăgostit în mod declarat de satele din Transilvania și de natura carpatină.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Prințului Charles vine în România anual, uneori are întâlniri și cu demnitarii autohtoni, dar în general preferă „natura sălbatică” și oamenii obișnuiți. Zilele acestea se află însă la București într-o vizită oficială, parte dintr-un turneu de o săptămână și jumătate care va cuprinde Italia și Austira, alături de România. Moștenitorul coroanei britanice încearcă în acest fel să dea asigurări acestor țări că Londra va rămâne un aliat apropiat și după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Astăzi, în a doua zi a șederii sale în România, Prințul Charles a fost primit la Palatul Victoria de primul ministru Sorin Grindeanu unde cei doi au discutat despre comunitatea românească stabilită pe insulă, despre noi modalități de cooperare în domeniul combaterii traficului de persoane și despre pasiunea prințului pentru Transilvania.

Datorită moștenitorului tronului Marii Britanii, Transilvania înseamnă în ultimii zece ani ceva mai mult decât locul de baștină al vampirilor în general și în special al contelui Dracula, personajul principal al romanului gotic scris de irlandezul Bram Stoker. Prințul Charles a vorbit în filme documentare despre frumusețea Transilvaniei, a cumpărat mai multe proprietăți mai ales în centrul Ardealului, finanțează fundații și proiecte de păstrare a meșteșugurilor vechi, a deschis un Centru Meșteșugăresc la Viscri, iar la Saschiz un centru de procesare a produselor ecologice, unde locuitorii din zona pot veni sa faca, spre exemplu, cunoscutul gem de rubarbă în condiții igenice și la standarde care să-i ajute să-și vândă produsele la export. Muraturile, gemurile si sucurile pe care le fac satenii din jurul Saschizului la fabrica finantata de mostenitorul coroanei britanice au mare succes pe piața internă, dar nu numai.

A devenit vestit conacul său din Valea Zălanului, un sat izolat din județul Covasna, spre care nu există șosea asfaltată, conac pe care vestita revistă americană Vanity Fair l-a pus pe lista celor mai frumoase proprietăți din lume. Nu e singurul palat construit pe vremea Imperiului Habsburgic pe care Charles al Marii Britanii l-a cumpărat și restaurat. La Malancrav, un sat săsesc de lângă Sibiu, a salvat un conac vechi de 300 de ani, o biserică din secolul al 14-lea și o livadă de meri de 100 de hectare.

Prințul Charles este simpatizat de români, nu doar datorită investițiilor sale din Transilvania, ci mai cu seamă pentru modestia lui, o calitate greu de găsit la elitele politice autohtone.

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat ieri pe Prințul Charles, cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii țării în lume”. Iohannis a adăugat că moștenitorul tronului Regatului Unit reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie, subliniind că „întreaga naţiune română” îi este „profund recunoscătoare” pentru implicarea sa în dezvoltarea comunităţilor locale din România.

XS
SM
MD
LG