Deputaţii de la Chişinău tot mai aproape de a rămâne fără imunitate parlamentară

Iniţiativa de anulare a imunităţii parlamentare a deputaților a fost aprobată, miercurii, în prima lectură de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova va fi eliminat. În prezent acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Totodată, modificarea nu va limita independenţa deputatului și nu va afecta dreptul lui la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută la art. 71 din Legea Supremă a țării.

Astfel, deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului.

Anterior, președintele Igor Dodon a criticat inițiativa Partidului Democrat (PDM) de a-i lipsi pe deputați de imunitate parlamentară, declarând că aceasta are drept scop obținerea unui instrument suplimentar de presiune și șantaj politic.

“Lipsirea imunității parlamentare îi va permite PDM-ului să fie mai convingător în negocierile cu propriii parteneri de coaliție”, a declarat Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.