Potrivit proiectului, acesta are scopul „de a contribui la dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova în vederea sporirii volumului comerţului reciproc şi a investiţiilor, realizării măsurilor menite să elimine barierele existente care împiedică dezvoltarea comerţului şi atragerea investiţiilor”.
 
Este propusă crearea unui grup de lucru mixt pentru implementarea acestui memorandum. La şedinţele grupului de lucru vor fi invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice din statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice.
 
Reuniunile grupului de lucru la nivel de copreşedinţi se vor convoca nu mai rar de o dată pe an.
 
Totodată se precizează că viitorul memorandum nu este un acord internaţional şi nu creează pentru părţi drepturi şi obligaţii reglementate de dreptul internaţional.

Igor Dodon a anunţat încă acum o lună că intenţionează să semneze un acord de colaborare a Republicii Moldova cu Uniunea Euroasiatică la începutul lunii aprilie. 

Dodon a mai vorbit despre această intenţie în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Vladimir Putin la Moscova, iar după aceasta presa rusă a titrat - Preşedintele decorativ al Republicii Moldova mimează „integrarea euroasiatică”