În Alaska există o comunitate de agricultori care se poate mândri cu cele mai mari legume din lume. Valea Matanuska-Susitna este renumită în întreaga lume pentru dimensiunile gigantice ale produselor cultivate aici. Spre exemplu varza poate ajunge la 62 de kg, pepenele galben la 29 kg, iar broccoli la „doar” 15 kg.
„Unele legume nu pot fi recunoscute ce sunt din cauza dimensiunilor extrem de mari“, a declarat Kathy Liska, agricultor local.
De ce legumele cresc atât de mari în Alaska? Simplu, datorită Soarelui, pentru că aici, în perioada de vară, soarele stă pe cer și 19 ore pe zi. Alaska are de obicei o foarte scurtă perioadă de vegetație, de numai 105 zile, în medie. Prin comparație, sezonul de creștere a legumelor din California durează aproape 300 de zile.
Cu toate acestea, sezonul de creștere din Alaska nu are nopți lungi întunecate. Statul Alaska este situat în apropierea polului nord unde se bucură de până la 19 de ore de soare în fiecare zi. Orele de lumină solară permit culturilor din Alaska o creștere mult mai rapidă.
Plante precum varză, broccoli, conopidă, ridichi, napi, cartofi, sfeclă, morcovi, spanac sau salată verde cresc foarte bine aici.