Oligarhul Vladimir Plahotniuc l-ar fi vizitat recent pe fostul premier Vladimir Filat în Penitenciarul nr. 13 şi i-ar fi promis că la sfârşitul lunii aprilie va fi eliberat din închisoare. Pretinsa dezvăluire a fost făcută de primarul de Bălţi, Renato Usatîi, în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, Usatîi a mai spus că Nicolae Timofti ar fi refuzat să-i ofere cetăţenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Nici PLDM, nici președinția, însă, nu confirmă informațiile.

Potrivit lui Renato Usatîi, Vladimir Filat, ar deţine informaţii compromiţătoare despre oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar acestea urmau să fie făcute publice de câţiva deputaţi PLDM. Despre acest lucru ar fi aflat prim-vicepreşedintele PD, care ar fi întreprins o vizita la penitenciar. Ulterior, Filat şi-ar fi contactat colegii şi le-ar fi dat indicaţii să nu facă publice materialele. Asta pentru că Plahotniuc i-ar fi promis că până la sfârşitul lunii aprilie va fi eliberat.

Șefa Serviciului de presă al Deparamentului Instituţii Penitenciare a declarat că vizita în penitenciar despre care vorbește Usatîi nu a avut loc. Și preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a negat informația. Vladimir Filat nu a comentat deocamdată delcarațiile lui Usatîi, iar Vladimir Plahotniuc nu au fost de găsit pentru a oferi o reacție. În cadrul conferinţei de presă, Renato Usatîi a mai făcut o pretinsă dezvăluire. Potrivit lui, Nicolae Timofti ar fi refuzat să-i ofere cetăţenia Republicii Moldova fostului preşedinte al României Traian Băsescu.

Contactați de Jurnal TV, reprezentanții Serviciului de presă al Preşedinţiei au declarat că afirmaţiile lui Renato Usatîi sunt doar speculaţii și că Nicolae Timofti nu a decis încă dacă Traian Băsescu va primi sau nu cetăţenia Republicii Moldova, pe care fostul președinte al României a solicitat-o la începutul lunii martie.