Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău

   3889

Primăria municipiului Chişinău informează că lucrările de reabilitare a Staţiei de epurare a apelor uzate din capitală vor fi iniţiate în a doua jumătate a anului curent.

La data de 10 noiembrie 2016 a avut loc deschiderea ofertelor în cadrul licitaţiei internaţionale privind reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate şi a liniei de tratare a nămolului. La concurs au participat 15 companii din mai multe ţări, iar la ora actuală continuă procedura de evaluare a ofertelor.

Conform caietului de sarcini, compania câştigătoare urmează să execute lucrările de proiectare şi reabilitare a obiectivului, precum şi să livreze şi să instaleze noi echipamente mecanice şi electrice pentru Staţia de epurare şi instalaţiile pentru linia de tratare a nămolului. De asemenea, se prevede reabilitarea clădirilor existente pentru noile instalaţii de tratare a nămolului, testarea, punerea în funcţiune a tuturor echipamentelor noi furnizate, precum şi instruirea personalului în exploatarea şi întreţinerea echipamentelor. Toate aceste lucrări vor fi executate de către compania câştigătoare în decurs de 900 de zile calendaristice.

Pe această cale, asigurăm consumatorii că la moment Staţia de epurare funcţionează conform parametrilor stabiliţi, iar specialiştii din cadrul SA „Apă-Canal Chişinău" verifică zi de zi procesul de epurare. Pentru menţinerea parametrilor de calitate a apei uzate, precum şi ca urmare a adresărilor agenţilor economici din diferite sectoare ale capitalei privind achitarea plăţilor diferite pentru pre-epurare, s-a decis rezilierea contractelor cu toţi agenţii economici, cu încheierea unor acorduri suplimentare în acest sens. În continuare, agenţii economici vor fi obligaţi să proiecteze şi construiască propriile stații de pre-epurare.

Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. În repetate rânduri, din sursele întreprinderii, SA „Apă-Canal Chișinău" a renovat şi menţinut utilajul existent. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient, este nevoie de  construcţia unei noi staţii.

Trebuie să menţionăm că tehnologiile utilizate din 2009 şi până în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi constituie o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

În acest sens, informăm opinia publică că întregul proiect de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi sanitaţie a capitalei, inclusiv reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate din capitală - „Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă din Chişinău", este finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI). Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 15 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special, la Staţia de Epurare este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.