Potrivit reprezentanţilor PAS, proiectul prevede ca aleşii locali care în timpul mandatului au aderat la o altă formaţiune să nu mai rămână în funcţie astfel încât guvernarea locală să activeze în mod legitim.

„Fenomenul traseismului politic a căpătat proporţii alarmante în ultimii ani, în special de când toate frâiele puterii au fost preluate de aşa-numitul coordonator executiv al coaliţiei de guvernare şi noul preşedinte al PD, Vladimir Plahotniuc. Aleşii poporului aderă în masă la PD. Dacă nu acceptă cu binişorul, atunci tot arsenalul pe care-l deţine Plahotniuc este pus în funcţiune pentru a obţine aderarea traseiştilor la PD. Anume pentru aceasta se doreşte trecerea la sistemul uninominal, pentru ca toţi deputaţii din circumscripţii să adere la PD. Dacă se implementează iniţiativa propusă de PD, ţara riscă să nu mai aibă opoziţie. Prin corupere şi şantaj sunt încropite majorităţi la nivel de Consilii raionale, dar şi în cadrul primăriilor”, a declarat vicepreşedintele PAS, Igor Grosu.  

„Iată de ce PAS a elaborat şi propune Parlamentului o iniţiativă legislativă care are drept scop combaterea migraţiei politice în rândul aleşilor locali astfel încât guvernarea locală să rămână legitimă. Să lucreze în conformitate cu votul acordat de cetăţeni, dar nu prin convertirea acestora de Plahotniuc şi partidul lui. Esenţa proiectului constă în faptul că aleşii locali care vor părăsi partidele cu care vor câştiga alegerile să rămână fără aceste mandate”, a mai menţionat Igor Grosu.

„Proiectul de lege prevede pierderea mandatului de ales local, adică de consilier local, consilier raional, de preşedinte şi vicepreşedinte de raion, în cazul în care pierde apartenenţa politică la partidul pe căruia a candidat şi obţinut mandatul. Dacă un consilier raional a obţinut pe listele unui anumit partid pleacă sau este exclus din formaţiune, acesta îşi pierde mandatul. În cazul primarului, proiectul propune ca acesta să rămână fără mandat doar dacă demisionează din partidul care l-a desemnat în alegeri”, a explicat juristul Sergiu Litvinenco.

După prezentarea proiectului, vicepreşedintele PAS a făcut un apel către deputaţi: „Vreau să fac un apel către parlamentarii din forţele democratice să preia acest proiect şi să-l înregistreze în Parlament, iar ulterior să organizeze dezbateri publice”.