Igor Dodon: Voi bloca iniţiativa privind votul uninominal, dacă va fi aprobată de Parlament

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va bloca la nivel de Preşedinţie iniţiativa PDM privind introducerea votului uninominal, în caz dacă aceasta va fi votată de Parlament.

Declarația a fost făcută de Igor Dodon la întrevederea de luni cu directorul Regional pentru Europa și Asia Centrală al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Thomas Mayr Harting, aflat în vizită în Republica Moldova.

„Am discutat despre situația politică din Republica Moldova. Am exprimat poziția mea personală cu privire la eventuala modificare a Codului Electoral cu privire la introducerea votului uninominal, menționând că la nivel de Președinție voi bloca această inițiativă în caz dacă aceasta va fi votată în Parlament”, a declarat Igor Dodon.

Pe de altă parte, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a anunţat astăzi că PDM a strâns până acum 531.292 de semnături de la cetățeni pentru susținerea votului uninominal.

Totodată, Sergiu Sîrbu a anunțat că pe 31 martie curent va avea loc o primă întâlnire a Grupului de lucru creat la nivelul Parlamentului pentru îmbunătățirea legislației electorale, urmând ca la astfel de întâlniri să fie abordat inclusiv subiectul votului uninominal.

Pe 6 martie PDM a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Iar pe 14 martie președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că proiectul de lege privind trecerea la sistemul de vot uninominal a fost înregistrat în Parlament.

În conformitate cu prevederile acestui proiect, în Republica Moldova vor fi constituite 101 circumscripții electorale. În fiecare circumscripţie se va vota un deputat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.