icon

Forum de afaceri în cadrul Summit-lui GUAM

27-03-2017 13:40
1,695

Premierul Pavel Filip a încurajat oamenii de afaceri din Georgia, Ucraina și Azerbaidjan să investească în Republica Moldova, menționând că Guvernul de la Chișinău a lansat o serie de reforme pentru susținerea și facilitarea activității investitorilor străini. Îndemnul a fost făcut astăzi, în cadrul Forumului de Afaceri organizat la Kiev cu prilejul reuniunii șefilor de Guverne ale ţărilor membre GUAM.

 

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că Republica Moldova oferă un mediu atractiv pentru investițiile străine. Astfel, în țara noastră funcționează în prezent șapte Zone Economice Libere și zece parcuri industriale, avem acces la căile internaționale de comunicare, inclusiv la transportul maritim, prin intermediul Portului Internațional de la Giurgiulești. În același timp, în ultima perioadă au fost întreprinse o serie de măsuri pentru a susține dezvoltarea comunității de business, autoritățile cu funcții de control au fost reduse cu peste 70%, iar numărul actelor permisive va fi micșorat cu aproximativ 60%. Totodată, Republica Moldova are un Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, ceea ce oferă mai multe avantaje oamenilor de afaceri.

 

„Guvernul Republicii Moldova promovează o politică activă privind crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea producției orientate spre export.  Dezvoltarea unei colaborări reciproc avantajoase în cadrul GUAM este una dintre prioritățile Republicii Moldova, care împreună cu parcursul european al țării noastre, reprezintă formula cea mai reușită de promovare a politicilor de cooperare regională în domeniul economic”, a subliniat Pavel Filip.

 

Totodată, Prim-ministrul a spus că autoritățile de la Chișinău sunt deschise pentru implementarea a noi mecanisme de colaborare între statele membre GUAM, în vederea valorificării depline a potențialului economic existent. În context, șeful Guvernului a subliniat că organizarea Forumului de Afaceri este o dovadă în plus a importanței și perspectivelor de dezvoltare ale organizației.

 

„Este necesar să identificăm noi forme de colaborare în cadrul GUAM, mult mai productive, care să corespundă noilor tendințe internaționale. În acest sens, crearea Zonei de Liber Schimb, conform principiilor Organizației Mondiale a Comerțului, fără restricții, este anume acel instrument care poate să revigoreze activitatea GUAM”, a conchis Pavel Filip.

 

Forumul de Afaceri GUAM a reunit peste 70 de oameni de afaceri și reprezentanți ai asociațiilor de business din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Aceștia au discutat despre posibilitățile de dinamizare a parteneriatului și importanța dezvoltării proiectelor economice comune.

 

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31