Linkuri accesibilitate

Paşapoartele biometrice s-au scumpit şi nu vor mai fi subvenţionate de stat


Din aprilie anul trecut, de când cetăţenii moldoveni pot călători fără viză în UE, au fost eliberate peste 430 de mii de paşapoarte biometrice.

Paşapoartele biometrice eliberate în regim normal s-au scumpit cu 150 de lei, până la 850 de lei bucata, iar în cazul eliberării urgente scumpirea este mult mai mare. Scumpirea s-a produs la peste un an de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, care a sporit brusc cererea de paşapoarte biometrice necesare pentru călătoriile fără viză în spaţiul comunitar. Întreprinderea de Stat Registru susţine că preţurile vechi nu acopereau costurile.

Chiar dacă întreprinderea Registru nu se încumetă să anunţe adevăratele motive pentru care a acceptat să lucreze în pierdere, putem presupune că în urmă cu un an autorităţile se simţeau obligate să convingă populaţia că paşapoartele biometrice sunt un bonus inestimabil. Astăzi, însă alte priorităţi au ieşit în faţă.

Directorul Departamentului management proiecte şi servicii din cadrul întreprinderii, Oleg Rotaru, a explicat că până în prezent diferenţa de preţ pentru perfectarea actelor de călătorie a fost compensată de autorităţi, care, însă, nu-şi mai permit acest lucru. Noile preţuri, susţine Oleg Rotaru, reflectă costul real de producere a paşapoartelor:

„Deci, am ajuns la situaţia în care trebuie să rebalansăm toate tarifele prin majorare, cu părere de rău, şi să punem în aplicare deja noile tarife. Am stabilit acest moment de trecere până la perioada estivală, să nu ajungem în situaţia din anul trecut, când ne-am confruntat cu un număr mare de solicitări pentru paşaport biometric”.

Scumpirile vor goli mai ales buzunarele celor care vor dori eliberarea paşapoartelor în regim de urgenţă: cu aproape 200 de lei a fost majorat preţul pentru emiterea documentului timp de 24 de ore. Astfel, potrivit noilor tarife, oamenii vor plăti 850 de lei pentru a ridica paşaportul în decurs de o lună şi 2550 de lei dacă vor solicita actul în trei ore.

Fără a pune la îndoială necesitatea ajustării preţurilor pentru eliberarea actelor de identitate necesare pentru călătoria în spaţiul Schengen, perioada şi modul în care au fost anunţate aceste majorări ridică mai multe semne de întrebare, în opinia vicepreşedintei Consiliului Naţional de Participare, Antoniţa Fonari:

„De ce scumpirea respectivă nu a avut loc mai devreme sau mai târziu? De ce unele servicii costă mai scump doar din cauza faptului că oamenii au nevoie foarte-foarte mult de ele? (...) Sincer, am impresia că autorităţile noastre, în ultimul timp, cu înfrigurare se gândesc: care ar fi modalităţile de a aduce bani în buget, de-a acoperi nişte goluri, de-a mai face nişte bani. Asta înseamnă, într-un fel, să furi în continuu de la cetăţenii tăi pe toate căile posibile: scandalul cu băncile, terenuri împărţite la primărie, servicii scumpite peste noapte, nefiind clar de ce au devenit atât de scumpe?”

Opinia Antoniţei Fonari a fost împărtăşită şi de majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit în preajma biroului de paşapoarte din sectorul centru al capitalei. Ei regretă că nu au solicitat actul mai devreme, or, la prima vedere, majorarea nu este semnificativă, însă pentru o familie cu patru membri, cheltuiala nu ar fi de neglijat:

„Nu sunt la curent cu aşa ceva, dar vroiam să mă duc zilele următoare ca să-i facă paşaport biometric fetiţei, dar, în aşa condiţii, mai vedem”.

Europa Liberă: Dvs. aţi reuşit să vă faceţi paşaport biometric?

„Nu, nu am reuşit. Trebuia să-l fac din timp, dar acum, nu ştiu”.

„Într-adevăr, regretăm că nu am reuşit să le facem anterior, pentru că nu le avem”.

Europa Liberă: Diferenţa, în cazul paşaportului biometric este de 150 de lei. Unii ar putea spune că nu e mult. Pentru bugetul Dvs. însă?

„Este mult”.

„Dacă urmează a fi perfectate mai multe paşapoarte, suma se măreşte”.

„S-au folosit de perioada că este vară, lumea călătoreşte şi au profitat”.

„Am auzit de la ştiri despre aceste scumpiri. Feciorul meu a reuşit să-şi perfecteze actele la începutul săptămânii trecute, la vechile preţuri. Ne-am bucurat”.

Datele cu care operează autorităţile arată că din aprilie anul trecut, de când cetăţenii moldoveni pot călători fără viză în Uniunea Europeană, au fost eliberate peste 430 de mii de paşapoarte biometrice, dintre care 75 de mii au fost obţinute de locuitori ai regiunii transnistrene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG