Pozner a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe comune a Consiliului prezidenţial pentru drepturile omului şi a Consiliului de presă. Jurnalistul a admis că după aceste afirmaţii şi-ar putea pierde locul de muncă, el  fiind prezentatorul unei emisiuni la Pervîi Kanal.

„Sunt convins că instituţiile mass-media pot fi sau independente de stat şi atunci reprezintă puterea a patra, sau dependente de stat – atunci ele nu doar că nu reprezintă puterea a patra, dar ele încetează să fie mass-media, fiind transformate într-un instrument de manipulare, o propagandă de stat. Este de-ajuns să priveşti ştirile de la televiziunile de stat, pentru a ne convinge că este sunt toate la fel”, a declarat Vladimir Pozner.

Potrivit jurnalistului, instituţiile de presă controlate de stat se ocupă în prezent de acelaşi lucru: formează o opinie publică pe care doreşte să o vadă guvernarea. În URSS, acestea era numite „soldaţii de pe fronturile ideologice”, a accentuat Pozner.

Pozner a mai spus că în prezent în Rusia nu există instituţii mass-media cu adevărat independente. Există doar pe jumătate independente, iar dacă ar dori, regimul de la Moscova le-ar închide, a adăugat jurnalistul rus. „În acest sens, presă cu adevărat independentă nu există la noi. În Rusia în prezent nu există jurnalism ca profesie, există doar jurnalişti”, a adăugat el.

Jurnalistul a mai recunoscut că există o cenzură dură în ceea ce priveşte alegerea invitaţilor la emisiunile TV. „Ştiu că sunt oameni pe care eu nu pot să-i invit la emisiunea mea, deşi ei prezintă un interes de necontestat. Am vrut tare să-l invit pe Nemţov, de multe ori am cerut. Dar acum cu siguranţă nu voi putea să fac acest lucru”, a mai spus Pozner.