(foto) Primul Forum municipal de tineret din Chișinău a reunit 100 de tineri. Cum s-a desfășurat evenimentul

Larisa Macarenco
Foto: Facebook/Larisa Macarenco

La Chișinău s-a organizat pentru prima dată Forumul municipal de tineret, al cărui scop a fost identificarea necesităților stringente în rândurile noii generații, pentru a putea acționa eficient și rapid în direcția eliminării acestora. La eveniment au participat 100 de tineri care s-au remarcat prin activismul lor civic: membri ai organizațiilor de tineret, delegați din suburbii și alții.

În cadrul forumului, s-au prezentat rezultatele sondajului sociologic efectuat în perioada 6-25 februarie, pe un eșantion de 1053 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15-35 ani, domiciliați în 5 sectoare ale municipiului Chișinău, precum și în 7 suburbii. Conform sondajului, dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, 30% sunt îngrijorați de accesul limitat la studii, 56,7% de accesul limitat la serviciile pentru tineri, 61,2% consideră că au posibilități limitate de afirmare, 39,2% sunt slab informați de sănătatea reproductivă și alte 43,1% văd o mare problemă în criminalitatea din rândul tinerilor din localitatea natală.

Photo Credit: Facebook/Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș
Photo Credit: Facebook/Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș

În rândul persoanelor care au între 20-24 ani, 93,2% sunt afectați de dificultatea obținerii unui loc de muncă, 69,8% sunt îngrijorați de discriminarea tinerilor pe piața muncii și 75% doresc limitarea migrației tinerilor peste hotare.

Din cei cu vârsta între 25-35 de ani, 88,8% consideră că nu dispun de suficiente posibilități de a lansa o afacere, iar 84,5% sunt alarmați de incapacitatea de asigurarea financiară a familiei.

Photo Credit: Facebook/Larisa Macarenco
Photo Credit: Facebook/Larisa Macarenco

La eveniment au urmat patru ateliere de lucru pe temele:

# Educaţie non-formală, coordonat de formatorul național, Valeriu Drăgălin;

Integrarea economică a tinerilor-oportunități de angajare în câmpul muncii, moderat de specialista principală a Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, Iulia Nicorici;

# Drepturile tinerilor: sănătate, nondiscriminare și combaterea violenței, condus de coordonatorul programului educatorilor de la egal la egal al A.O Centrul Internațional pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”;

Photo Credit: Facebook/Larisa Macarenco
Photo Credit: Facebook/Larisa Macarenco

În dependență de datele obținute, urmează implementarea de către tineri a politicilor publice în domeniu, cu ajutorul Autorităţilor Publice Locale. Acest eveniment a fost organizat de către Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău, cu suportul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi a Reţelei Naţionale a Consiliilor Locale de Tineret.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente