• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  COMUNICAT DE PRESĂ În timpul apropiat vîrsta ieşirii la pensie în Republica Moldova nu se va majora

    COMUNICAT DE PRESĂ În timpul apropiat vîrsta ieşirii la pensie în Republica Moldova nu se va majora

     24.04.2014    12733 Accesări    

    În ultimele zile, după desfăşurarea la Chişinău între 16-17 aprilie, curent, a Conferinţei internaţionale “Reforma sistemelor de pensii: experienţă internaţională” în mass-media a apărut informaţie neveridică despre faptul că “în Moldova va fi majorat stagiul de cotizare şi vîrsta ieşirii la pensie”.

    Secţia comunicare şi mass-media a Casei Naţionale de Asigurări Sociale comunică, că fraza respectivă a fost  ruptă din context şi interpretată greşit.

    Declarăm cu toată responsabilitatea că în luările de cuvînt  ale  factorilor de decizie nu s-a specificat nici despre majorarea, în timpul apropiat, a vîrstei de pensionare, nici despre majorarea stagiului de cotizare (de muncă) în Republica Moldova. 

    În cadrul Conferinţei internaţionale a fost prezentată o retrospectivă a reformei de pensii în Republica Moldova, începînd cu anul 1998. Amintim, startul procesului de reformare a sistemului de pensii în Republica Moldova a fost dat în anul 1998 prin adoptarea de către Parlament a Hotărîrii nr.141 din 23.09.1998 pentru aprobarea Strategiei reformei sistemului de asigurare cu pensii din Republica Moldova.  Măsurile de reformare a sistemului de pensii au prevăzut modificarea vîrstei de pensionare (bărbaţi – 65 de ani, femei – 60 de ani), majorarea stagiului de cotizare (pînă la 35 de ani), anularea condiţiilor avantajoase de pensionare şi stabilirea dependenţei dintre mărimea contribuţiilor de asigurări sociale şi cuantumul pensiei.

    Însă, prin Legea nr. 1485 din 22.11.2002 majorarea vîrstei de pensionare şi a stagiului de cotizare a fost stopată. În prezent,  vîrsta de pensionare  pentru bărbaţi constituie  62 de ani şi pentru femei – 57 de ani. Stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă constituie pentru bărbaţi – 31,5 ani (creşterea treptată pînă la 35 de ani către anul 2020) şi pentru femei – 30 de ani.

    Alte proiecte privind majorarea vîrstei de pensionare şi a stagiului de cotizare la moment nu sînt discutate.

                                                            Secţia comunicare şi mass-media 

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY