Spital în casa de cultură și în oficiul poștal: Condițiile deplorabile în care activau două centre de sănătate din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două centre de sănătate din Republica Moldova activau, până nu demult, în condiții deplorabile. Unul în casa de cultură, iar altul în oficiul poștal. Acum satele din raionul Rezina beneficiază de centre modernizate, edificiile cărora au fost inaugurate ieri.

În satul Sârcova asistența medicală primară era acordată în două camere mici, din incinta casei de cultură. În perioada rece a anului pacienții erau examinați în frig, deoarece încăperea nu era conectată la energia termică.

În acelaşi timp, în satul Țahnăuți, centrul de sănătate era amplasat în incinta oficiului poștal. Încăperea era avariată, apa curgea prin acoperiș şi cădeau bucăți din tavan. În aceste condiții pacienții nu beneficiau de asistență medicală calitativă.

Datorită unui proiect finanțat din fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Consiliul Raional Rezina a reuşit sa construiască două centre de sănătate în satele Sârcova şi Țăhnăuți.

Sediile noi au farmacii, cabinete pentru examinarea pacienților, laboratoare pentru efectuarea analizelor, săli de proceduri și imunizări.

Construcția şi dotarea centrelor de sănătate a costat peste două milioane jumătate de lei. 80 la sută din banii investiți au fost alocați de CNAM. Restul sumei a fost acoperită de Consiliul Raional Rezina.

Centrele de Sănătate din satele Sârcova şi Tăhnăuți deservesc 3000 de oameni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...