Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.03.2017

Procedurile simplificate de vămuire a mărfurilor au fost discutate într-o ședință de lucru cu mediul de afaceri

Procedurile simplificate de vămuire a mărfurilor au fost discutate într-o ședință de lucru cu mediul de afaceri

Reprezentanții Serviciului Vamal au organizat la Biroul Vamal Centru o ședință de lucru cu mai mulți agenți economici autohtoni în vederea informării acestora despre cele mai recente  proceduri simplificate de vămuire a mărfurilor aplicate sau aflate în proces de implementare.

La eveniment au participat 54 de reprezentanți ai mediului de afaceri și brokeri vamali. În cadrul ședinței au fost abordate subiecte ce țin de declararea electonică, procedura simplificată de vămuire a mărfurilor la domiciliu (PVD), despre statutul Agentului Economic Autorizat (AEO), în contextul noilor modificări a reglementărilor vamale privind condițiile de acordare a acestei facilități, certificatul de exportator aprobat – procedura simplificată de certificare a originii mărfurilor, precum și dificultățile curente cu care se confruntă agenții economici.

Reprezentanții mediului de afaceri au fost informați despre faptul că, în conformitate cu noul concept de vămuire electronică, care urmează a fi implementat, mijloacele de transport cu mărfuri pentru export vor fi prezentate în terminalul vamal odată cu depunerea declarației vamale electronice de export. În aceste condiții, vămuirea electronică a exportului se va efectua la posturile vamale interne. Punerea în aplicare a acestui concept va avea loc doar după dezvoltarea infrastructurii necesare în posturile vamale interne, pentru a asigura buna desfășurare a procesului de vămuire.

De asemenea, Serviciul Vamal anunță agenții economici despre posibilitatea vămuirii mărfurilor la domiciliu, procedură care permite ca plasarea mărfurilor în diferire regimuri vamale să se desfășoare la sediul declarantului sau în alte locuri desemnate sau aprobate de organul vamal. Astfel, aplicarea procedurii simplificate de vămuire a mărfurilor la domiciliu de către agenții economici va exclude necesitatea deplasării mijloacelor de transport cu mărfuri la terminalele vamale. Organul vamal va interveni în procesul de vămuire doar în urma evaluării riscurilor gestionate.

Scopul respectivelor inițiative este de a fluidiza traficul transfrontalier, precum și de a asigura securitatea transfrontalieră prin sporirea capacităților de gestionare a riscurilor.

Următoarele ședințe în acest format sunt preconizate la Birourile Vamale Sud și Nord, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus