Opoziţia liberal-democrată şi cea socialistă critică dur modul în care s-a produs arestarea primarului, dar mai ales motivul.

„Primarului i se impută nişte lucruri care nici pe departe nu ţin de competenţele legale. Mie mi se pare că aici este o răfuială politică totuşi. Eu nu vorbesc de partinitatea acestui primar, eu vorbesc de el ca autoritate a administraţiei publice locale. Modul în care dumnealui a fost reţinut asta pur şi simplu nu încape în nicio prevedere legală. Lui aşa i-au pus cătuşele pe mâini într-un mod parcă au reţinut un mafiot, să zic aşa. E o dare din deget şi la ceilalţi primari: vedeţi că puteţi ajunge la aceasta”, a afirmat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„În asemenea conjunctură, la noi pot să nimerească 900 de primari din 880 care sunt în Republicii Moldova. Cred că în acest sens a fost un abuz din partea procuraturii, a poliţiei. Să nu uităm inclusiv că aceasta s-a făcut cu o zi înaintea Congresului Partidului Nostru. Şi eu cred că a fost o acţiune concertată a Procuraturii cu Poliţia şi alţi factori pentru nu ştiu, posibil a intimida pe cei din Partidul Nostru”, a menţionat deputatul PSRM Vasile Bolea.

În cadrul fracţiunilor de la putere, opiniile sunt împărţite.

„Eu nu cunosc detalii despre acest caz. Important este ca orice anchetă să se desfăşoare cu respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei, cu asigurarea şi respectarea tuturor procedurilor şi drepturilor de apărare”,  a spus secretarul fracţiunii PD, Sergiu Sîrbu.

„Primarul nu este poliţistul în localitate. Primarul el dacă cunoaşte asemenea situaţii el trebuie să anunţe poliţia. Iar dacă pur şi simplu există cumva o răfuială sau altceva, atunci clar că este grav. .Eu nu cunosc bine, de aceea e greu de expus la etapa actuală, dar cred că după asemenea abordări în care a fost arestat, poate fi arestat fiecare al doilea primar din Republica Moldova”, a precizat deputatul PL Lilian Carp.

„Eu n-o să comentez. Eu doar spun că organele de drept îşi fac treaba şi dacă au avut argumente suficiente pentru a-l reţine înseamnă că au avut baza legală pentru a face acest lucru. Nu m-am documentat şi nu am intrat în esenţă, nu pot să comentez”, a declarat deputatul PD Anatolie Zagorodnîi.

Iar parlamentarii neafiliaţi nu s-au arătat prea interesaţi de subiect.

„Orice reţinere a unui demnitar, politician cu funcţii alese, sigur că generează anumite speculaţii şi pe acest motiv cred că autorităţile sau instituţiile care au decis arestul acestui primar o să vină cu cât mai multe clarităţi şi explicaţii de ce a fost nevoie de acest gest”, a spus deputatul neafiliat Iurie Leancă.

„Îmi vine greu să spun ceva că vreau să cred că organele noastre de justiţie fără niciun motiv nu ştiu dacă pot face un asemenea lucru, dar dacă au făcut, este urât”, a menţionat deputatul neafiliat Nae-Simion Pleşca.

Primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, a fost reţinut pe 17 martie şi în aceeaşi zi a primit 30 de zile de arest preventiv. El este cercetat pentru neglijenţă în serviciu într-un dosar în care un tată îşi obliga fiica de 13 ani să presteze servicii sexuale contra plată.

Mai exact, edilul este învinuit că nu a întreprins nimic pentru a stopa abuzul. Pe de altă parte, potrivit avocatului primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieş a avizat sesizările poliţiştilor şi le-a transmis la Comisia pentru tutelă şi curatelă, care era obligată să rezolve cazul fetei abuzate. Reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova au declarat ieri într-o conferinţă de presă că această arestare reprezintă un exces de putere şi că îşi rezervă dreptul de a organiza proteste paşnice în caz că presiunile asupra aleşilor locali vor continua.