Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Societatea civilă din Moldova cere…

Societatea civilă din Moldova cere Ucrainei să nu construiască șase hidrocentrale pe Nistru. Ce spune ministrul Mediului

Recent, societatea civilă din R. Moldova a venit cu o adresare către parlamentul, guvernul și președintele Ucrainei cu solicitarea de a nu construi cele șase hidrocentrale pe Nistru, lucru pe care Ucraina intenționează să îl facă.

„Relativ recent, Guvernul Ucrainei a luat decizia de a construi încă șase noi hidrocentrale pe Nistru, deși și Complexul Hidrocentralei de lângă satul Novodnestrovsk, сare funcționează încă, afectează foarte mult nivelul cursului apei, temperatura acesteia, ducând la secarea Nistrului, consecințele fiind nefaste, spre exemplu, secetele din anii 2015‐2016. Construcția altor șase centrale hidroelectrice similare îi vor provoca daune catastrofale Nistrului și va lipsi, de facto, o mare parte de Moldovă de apă. Încercările slabe ale Guvernului Moldovei de a negocia cu partea ucraineană nu s‐au soldat cu succes. Iată de ce noi, moldovenii, facem apel către comunitatea internațională cu rugămintea să insiste ca Guvernul, Parlamentul și personal președintele Ucrainei să‐și revizuiască decizia privind construcția acestor obiecte pentru a preveni o catastrofă ecologică uriașă atât pentru Moldova, cât și pentru câteva regiuni ale Ucrainei. De asemenea, facem apel către Ucraina să ratifice, cât mai curând posibil, Acordul privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat de Guvernele Moldovei și Ucrainei în anul 2012, ca o cale de a rezolva toate problemele bazinului fluviului Nistru”, se spune în adresare.

Solicitat de ZdG să comenteze această stare de lucruri, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a spus că „eventuala construcție a acestor hidrocentrale ar afecta profund, într-o dinamică foarte negativă, ecosistemul fluviului Nistru. Sănătatea Nistrului se va înrăutăți cu fiecare an, pentru că va ajunge tot mai puțină apă în Nistrul inferior. Această apă va fi tratată termic, iar ecosistemul va avea de suferit”.

Totodată, Munteanu a adăugat că se încearcă negocierea cu Ucraina. „Noi depunem tot efortul să discutăm cu cei din Ucraina. Considerăm că dialogul bilateral este unul dificil, pentru că noi etalăm și demonstrăm argumentele noastre, care au un puternic suport științific, iar aceste argumente sunt respinse de partea ucraineană, care se acoperă cu imperative de natură energetică și de independență energetică față de Rusia, în situația în care este război în estul Ucrainei, de aceea am invitat la dialog pentru a media, pentru a ne ajuta Uniunea Europeană, Comisia Europeană și acum dezvoltăm mecanisme și capacități pentru a realiza acest dialog mai dinamic pe platformă trilaterală”, a precizat Munteanu.

În același timp, spune ministrul Mediului, „circulă o speculație dusă până la extreme: că ar fi un pericol asigurarea cu apă a municipiului Chișinău. Declar cu toată responsabilitatea că noi captăm în perioada verii, când este foarte puțină apă în Nistru, doar 1% la stația de captare a apei de la Vadul lui Vodă. Noi avem o problemă cu proiectarea și cu forma în care este construită această stație de captare a apei, dar avem o soluție pentru o perioadă de 2-3 ani precum și un proiect mare care prevede construcția unui stăvilar care ar îndrepta mai multă apă către această stație de captare, dar și un proiect mare al mun. Chișinău de reconstrucție a stației de captare a apei, care ar prevedea amplasarea unor pompe subversive, care ar fi plasate pe ponton și respectiv, ar capta mai ușor apa”, a conchis Munteanu.