Politicienii și funcționarii publici care au acuzat probleme medicale îndată ce au fost reținuți de CNA

collagejj

În ultimii ani tot mai multe cazuri răsunătoare cu implicarea politicienlor sunt cercetate de procurorii Anticorupție. Redacția #diez a observat că practic toți cei care au fost plasați în arest sau au fost deja judecați la un moment dat au cerut intervenția medicilor, acuzând probleme de sănătate. Mai jos vă prezentăm șase persoane publice care au cerut asistență medicală după ce au fost reținute sau în timpul procesului.

#1. Fostul premier Vlad Filat

În timpul procesului de judecată al lui Vlad Filat, avocatul acestuia a declarat că ex-premierul acuză probleme de sănătate și a cerut să fie examinat de medic, declarații dezmințite de purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi. Ulterior, din cauza acutizării otitei cronice, de care suferă Filat, au fost amânate câteva ședințe de judecată. Menționăm că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie pentru trafic de influență şi corupere pasivă.

#2. Primarul de la Orhei, Ilan Shor

Imediat după arestul său, Ilan Shor a solicitat ajutor din partea medicilor, acuzând dureri de inimă. Acesta a solicitat și a doua zi ambulanța, de asemenea din cauza durerilor de inimă. În prezent, primarul de la Orhei se află în arest la domiciliu. Acesta este acuzat de spălarea a cinci miliarde de lei, care au fost transferate către zeci de companii înregistrate în off-shore. Implicarea sa în escrocheriile financiare a fost confirmată în raportul agenţiei KROLL, care investighează furtul miliardului de euro din băncile din Moldova.

#3. Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi

În timpul ședinței de judecată în cadrul căreia Usatîi a aflat că îi va fi menținută măsura de arest, acesta s-a simțit rău și a fost preluat de ambulanță și transportat la spital, unde a fost supus apoi unei intervenții chirurgicale. Fostul ministru a fost implicat într-un dosar al licitațiilor trucate privind procurarea echipamentelor medicale. În cazul dosarului dat alte patru persoane au fost internate în spital, inclusiv omul de afaceri Tudor Ceaicovschi.

#4. Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama

Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, care a fost arestat pe 15 martie curent fiind învinuit de corupere pasivă într-un dosar de corupție pentru însușirea prin excrocherie și înșelăciune a bunurilor Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chișinău, în ziua arestului a părăsit izolatorul CNA. Grama a fost luat de Ambulanță din cauza unor probleme de sănătate, iar un consiliu format din mai mulți medici a decis ca el să rămână sub supraveghere medicală într-o instituție specializată. Medicii urmează să transmită procurorilor toate actele medicale care stau la baza acestei solicitări.

#5. Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu

Deputatul Iurie Bolboceanu riscă 20 de ani de închisoare pentru trădare de patrie şi spionaj împotriva Republicii Moldova. Acesta a fost reținut pe 17 martie, iar ieri, 20 martie, în timpul audierilor, i s-a făcut rău și a fost chemată o ambulanță. Însă, după mai multe examene medicale, Bolboceanu a fost externat și transportat din nou în izolator.

#6. Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci

Leonid Talmaci a fost reținut de CNA la 3 martie curent și este acuzat că în anul 2015 a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule”. Talmaci a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar pentru 15 zile. Măsura preventivă a fost modificată de magistrații judecătoriei Buiucani la solicitarea apărătorului, din cauza stării de sănătate a fostului guvernator, Talmaci fiind internat în seara zile de 4 martie în secţia reanimare a unui spital din Chişinău pentru probleme cardiace.

Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA, a specificat pentru #diez.md că în 2016 din cele 245 de persoane care au fost reținute de Centrul Național Anticorupție 80 au solicitat asistență medicală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente