Mare atenție la căpușe: Acestea au devenit active și sunt extrem de periculoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Imediat după topirea zăpezii, când aerul se încălzește până la +1 – +3 grade, căpușele se trezesc din hibernare și devin un adevărat pericol pentru oameni, informează Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

Specialiștii constată faptul că, în anul curent, căpușele au ieșit din hibernare mai devreme, cam pe la sfârşitul lunii februarie. De obicei, perioadele de activitate maximă a căpușelor sunt lunile martie – iunie și septembrie – octombrie.

Acestea parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuesc în ierburile înalte, în păduri, tufari, pe suprafaţa solului, pe grămezi de gunoi etc.

Capușele servesc ca vector de transmitere a mai multor maladii infecțioase de la animale la om. Dacă e să ne referim la teritoriul municipiului Chişinău, atunci căpușele sunt unice în râspândirea boreliozei. Numărul cazurilor de borelioză, înregistrate în anul 2016, în municipiu, constituie cifra de 73.

Potrivit specialiștilor CNSP, simptomul principal al boreliozei, care apare în primele zile la 80% de persoane înțepate de căpușă înfectată, este eritemul circular migrator – o pată în formă inelară, de culoare roz-palidă în jurul înțepăturii.

Prin urmare, pentru a ne proteja împotriva căpușelor, este nevoie de a ridica nivelul de protecție a hainelor. Îmbrăcămintea trebuie să acopere practic tot corpul. Hainele trebuie să fie prelucrate cu spreiuri de protecție împotriva căpușelor.

După plimbările la aer liber, verificaţi şi fiţi atenţi la toate părţile corpului, din cap până în picioare, pentru depistarea oricăror semne, care denotă muşcătura căpuşelor.

Dacă totuşi ați fost mușcați de căpușe, nu încercați a înlătura insecta inoculată în piele de sine stătător. Adresați-vă după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist, atenționează specialiștii CNSP.

Pentru a diminua numărul de căpuşe şi a evita pătrunderea lor în casă, se recomandă amenajarea teritoriilor şi crearea condiţiilor nefavorabile pentru supravieţuirea căpuşelor prin: cosirea joasă a ierbei, tăierea şi curăţirea raţională a tufarilor şi a vegetaţiei înalte, amenajarea teritoriilor de odihnă şi a zonelor de agrement, combaterea rozătoarelor și neadmiterea animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...