(UPDATE) Directorul FBI confirmă că anchetează posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Directorul Biroului Federal de Informații (FBI), James Comey, a confirmat luni, într-un demers neobișnuit, că agenția anchetează posibila implicare a Guvernului rus în alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv eventualele legături dintre Moscova și echipa de campanie a președintelui Donald Trump, potrivit Reuters și BBC.

BBC notează că, de regulă, FBI nici nu confirmă, nici nu discută anchetele în desfășurare.

În cadrul unei audieri în Congresul SUA, James Comey a spus că ancheta „include verificarea unor legături de orice natură între persoane asociate campaniei lui Trump și Guvernul din Rusia, precum și posibilitatea de a fi existat o coordonare între campanie și eforturile părții ruse”.

Directorul FBI a afirmat că ancheta a început în iulie 2016, dar a evitat să estimeze când va fi finalizată, potrivit publicației Los Angeles Times. Aceeași sursă arată că oficialul a refuzat să răspundă la întrebarea unui membru al Camerei Reprezentanților care a dorit să știe dacă există deja dovezi că persoane asociate campaniei lui Trump s-ar fi „intersectat” cu entități ale statului rus.

„Întrucât este o anchetă în derulare, iar elementele sunt secrete, nu pot da mai multe detalii despre ce facem și despre ce persoane fac obiectul verificărilor”, a precizat directorul FBI.

James Comey, directorul FBI, a respins public acuzaţiile postate pe Twitter de preşedintele american, Donald Trump, referitoare la posibila interceptare a conversaţiilor sale pe perioada campaniei din 2016, de către Administraţia Barack Obama, informează CNBC.

„Cu respect faţă de postările pe Twitter ale preşedintelui lansate de acesta către fosta Administraţie, nu deţin nicio informaţie care să susţină aceste (acuzaţii, not red.). Şi am cercetat asta foarte atent în cadrul FBI-ului”, a spus Comey în timp ce depunea mărturie în faţa Comitetului congresional.

Citește și: Şeful FBI, audiat în scandalul privind legăturile Trump-Putin: Poziţia preşedintelui american

Această declaraţie reprezintă poate cea mai gravă critică adusă acuzaţiilor lui Donald Trump, liderii bipartizani ai comitetelor de informaţii ale Camerei Reprezentanţilor şi Senatului adăugând de asemenea că nu deţin dovezi care să susţină postările lui Donald Trump.

„Îngrozitor! Tocmai am descoperit că Obama mi-a ascultat telefonul din Turnul Trump, chiar înainte de alegeri. Nu a descoperit nimic”, Donald Trump a făcut aceste acuzaţii prin intermediul unei postări făcute pe pagina sa de Twitter.

Preşedintele american nu a specificat de unde anume ar deţine informaţiile legate de acuzaţiile făcute.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...