Judecătorii și procurorii ar putea să nu beneficieze de salarii majorate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși judecătorii și procurorii se așteptau să primească salarii mai mari de la 1 aprilie, acest lucru ar putea să nu se mai întâmple. Și asta pentru că au fost făcute câteva modificări la legea cu privire la salarizare în sistemul bugetar.

Astfel, potrivit documentelor de la Guvern, dacă în anul 2016, salariile de funcție ale judecătorilor s-au calculat în cuantum de 3,0 – 5,0 salariu mediu pe economie realizat in anul 2015 (4610,9 lei), atunci în anul 2017, salariile acestora urmau a fi majorate cu 10,2% (salariul mediu pe economie realizat în anul 2016 este de 5084 lei).

Acest lucru nu se va mai întâmpla, însă. Modificările ar putea bate la buzunarul funcționarilor. Asta dacă este să facem un calcul simplu. Până acum, salariile judecătorilor variau între 13 mii și 23 de mii de lei, în funcție de vechimea în muncă. Cel mai mare salariu din acest domeniu îl ridica președintele Curții Supreme de Justiție- 27 de mii de lei.

Dacă prevederile legii privind salarizarea în sistemul bugetar rămâneau aceleași, atunci funcționarii din justiție primeau lunar cu până la 2800 de lei mai mult.

Guvernul precizează că astfel de reglementări țin să plaseze judecătorii și procurorii pe poziții echitabile cu alte categorii de angajați. Inclusiv, se arată în document, judecătorii primesc mai mult decât șeful statului (12960) ori prim-ministrul (11880).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...