Fostul deputat Iurie Bolboceanu riscă până la 20 de ani de închisoare pentru spionaj

Å•ß ®¨•≠®-20

Fostul deputat Iurie Bolboceanu riscă până la 20 de ani de închisoare pentru trădare de patrie şi spionaj împotriva Republicii Moldova. Reamintim că, demnitarul a fost reținut în flagrant delict joi, 17 martie, de către forțele de ordine în momentul transmiterii unor informații de interes național unui reprezentant al serviciului special străin, care activa sub acoperire diplomatică.

Măsurile efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în cooperare cu Serviciul de Informaţii şi Securitate au fost precedate de o investigație complexă, în cadrul unei cauze penale intentate pe semnele constituente ale infracțiunilor prevăzute de art. 337 și art. 338 a Codului Penal al R. Moldova – „Trădare de patrie” și „Spionaj”.

Investigațiile, desfășurate într-o perioada de aproximativ 7 luni, au permis stabilirea certă a caracterului secret și conspirativ a relaționării dintre cetățeanul Republicii Moldova și cetățeanul străin.

Astfel, în cadrul măsurilor speciale de investigație, precum și în cadrul acțiunii de urmărire penală, efectuată la domiciliul fostului demnitar, au fost acumulate probe care demonstrează culegerea și transmiterea informațiilor. În acest sens, au fost depistate și ridicate dispozitive electronice de stocare a datelor, un laptop, documente ce țin de activitatea legislativului Republicii Moldova, telefoane mobile, dintre care unul era destinat pentru convorbiri conspirative cu cetățeanul străin şi mijloace băneşti în sumă de 23 de mii de dolari.

IMAGINEA 1

Investigațiile efectuate au relevat faptul că cetățeanul Republicii Moldova a fost recrutat de către un serviciu special străin, primind însărcinări de la acesta de a culege și transmite anumite informații.

Astfel, în perioada octombrie 2016 până la 17 martie 2017, făptuitorul a avut mai multe întâlniri și discuții cu cetățeanul străin, ofițer sub acoperire al unui serviciu secret.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit elemente certe ale acțiunilor cetățeanului străin, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, precum şi oferirea recompenselor bănești pentru misiunile realizate.

Totodată, în cadrul întâlnirilor avute, ex-demnitarul i-a transmis ofițerului de informații date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la factori de decizie politică, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate contrar intereselor Republicii Moldova.

La 19 martie, cetățeanul Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea acțiunilor în dauna suveranității și securității de stat a Republicii Moldova, prin spionaj, infracțiune care prevede o sancțiune sub formă de închisoare la de 12 la 20 ani.

Pe numele cetățeanului Republicii Moldova a fost emis mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente